cipset-nvidia-pro-core-i5
Novinka Čipset Nvidia pro Core i5?

Čipset Nvidia pro Core i5?

Václav Vlček

Václav Vlček

11. 8. 2009 15:00 5

nForce na nějakou tu dobu upadl v zapomění, ale pro nové procesory i5 by se teoreticky zase měl zase objevit. Co by ale vlastně mohl nabídnout navíc proti řešení Intelu?

Reklama

Po dlouhé roky Nvidia nabízela své vlastní čipsety pro procesory Intelu i AMD. Jejich hlavním (marketingovým) tahákem byla možnost zapojení více grafických karet do SLi režimu. Vedle toho měly samozřejmě většinou ještě pár dalších drobností navíc, ale pokud si odmyslíme právě ono SLi, nebylo moc důvodů k jejich koupi. Zelení sice můžou argumentovat tím, že se na nForce daly snadněji taktovat procesory, ale na druhou stranu to bylo vyvážené mnohem delším obdobím pro odlaďování BIOSů. Obecně se dá říci, že čisety nForce dosáhly svého maximálního potenciálu většinou až tak půl roku po uvedení.

Ovšem s příchodem řady procesorů Core i7 se celá situace, alespoň tedy na platformě Intelu, zásadně změnila. SLi bylo uvolněno pro čipset Intel X58 a tak už nebyl problém provozovat více grafických karet GeForce prakticky na jakékoliv desce. Po nejrůznějších tahanicích okolo licence pro sběrnici nových procesorů to bylo jediné logické řešení, jak udržet SLi při životě i na platformě Nehalem. Ovšem Nvidia pořád slibovala, že pro mainstream řadu procesorů Core i5 už zase naváže na tradici a připraví novou řadu čipsetů. Ovšem když teď už je jasné, že i na mainstreamovém Core i5 bude SLi fungovat, co vlastně může nabídnout Nvidia se svým čipsetem navíc? Zkusme se nad tím zamyslet.

Čipset Nvidia pro Core i5?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud by to byl jen standardní konkurent pro Intel P55, který by mohl teoreticky nabídnout lepší taktovací potenciál a třeba by i fungoval perfektně hned od začátku, pořád to není dost pádný argument ke koupi. S tím by se z něj asi ani náhodou žádný trhák nestal. Podpora pamětí DDR2 to také být nemůže, protože procesor má řadič pamětí integrovaný a je určitě jenom pro DDR3. Tak čím by mohl nový nForce pro Core i5 zaujmout, aby se ho vyplatilo prodávat?

Co takhle integrované grafické jádro s dostatečným výkonem? Ruku na srdce, řešení od Intelu má k dokonalosti daleko. Stačí na rozhýbání prostředí Aero ve Windows, ale i starší hry mu dají pořádně zabrat a ty novější, no škoda mluvit. Pokud by se ale podařilo Nvidii udělat levný čipset, který přidá Core i5 dostatečně výkonnou grafickou kartu, mohl by to být trhák. Jasná konkurence pro AMD 785G a navíc by zaplnil velkou díru na trhu, která tady už je nějakou tu dobu. Pokud si dneska chcete postavit dostatečně výkonné HTPC, je celkem jasnou volbou platforma AMD se svými čipsety 780G a  785G. Nový nForce s integrovanou GeForce by ale teoreticky mohl být solidní konkurencí z druhé strany barikády. Víme, že Nvidia má zvládnutou podporu HDMI 1.3+ standardů ze svých dalších čipsetů a tak by to bylo i pro HTPC odpovídající řešení. Nemluvě o levných počítačích, které by zároveň nabídly i dostačující 3D výkon.

Čipset Nvidia pro Core i5?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme v teorii ale ještě dál. Vímě, že Intel má připravené Core i5 s integrovanou grafickou kartou na jednom čipu (Clarkdale). Jak by tohle mohlo zapadat do nForce řešení? A co kdyby se Nvidii podařilo odladit power management kombinace grafických řešení tak, že by byli schopní svou integrovanou GeForce vypnout a ve 2D pracovat pouze s IGP v jádru procesoru? Potom by spotřeba v idle byla opravdu zajímavá a zároveň výkon ve 3D díky integrované GeForce také opravdu použitelný? No a nakonec, nový čipset by mohl být vyráběn 40nm technologií s dostatečnou výtěžnosti. Přeci jenom by se s největší pravděpodobností jednalo o klasický dieshrink již existujícího grafického jádra a k tomu pak zbytyek čipsetu, který také nebude až tak složitý. Ostatně mohlo by se jednat i o slepenec, kde podobně jako u Clarkdale by na jednom čipu byl GPU i čipset.
 

Samozřejmě tohle všechno jsou jenom spekulace a třeba to nakonec bude úplně jinak. Třeba ani žádný nový nForce nebude, třeba nabídne úplně jinou pecku a nebo ... dáte si toust? 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama