Čipy do nových vozů chybí
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Čipy do nových vozů chybí

Čipy do nových vozů chybí

PR článek

PR článek

6. 9. 2021 20:52

V současné chvíli mají automobilky problém s pokračováním ve výrobě – je způsobený nedostatkem čipů. Jaké to má dopady? Bude možné si pořídit nové auto? A jak si sjednat kvalitní povinné ručení?

Reklama

V současné chvíli mají automobilky problém s pokračováním ve výrobě – je způsobený nedostatkem čipů. Jaké to má dopady? Bude možné si pořídit nové auto? A jak si sjednat kvalitní povinné ručení?
 

Nedostatkem polovodičů automobilky trpí

Nedostatek čipů je problém, který zasahuje nejedno odvětví. Mikročipy se nachází v řadě předmětů, které denně používáme – telefony, notebooky, herní konzole a vlastně drtivá většina elektronických zařízení. Výčet předmětů by mohl být velmi dlouhý.

Globální nedostatek čipů se dotýká i automobilového průmyslu. Ani giganti, jako jsou Ford, Volkswagen nebo i Tesla Elona Muska se tomuto problému nevyhnuli a musí čelit následkům. Těmi jsou hlavně obrovské ztráty související právě s pozastavením výroby – ke konci roku 2021 se drasticky sníží celková výroba vozidel. Pro portál autonews.com to potvrzuje Ondřej Burácký z analytické společnosti McKinsey: „Nedostatek čipů by letos mohl vyústit ve ztrátu celosvětové produkce dvou až tří milionů vozidel.

Moderní vozy jsou na čipech – malinkatých křemíkových destičkách obsahující miliony dalších součástek – závislé. Čipy mají na svědomí řadu funkcí:

  • Systém ABS,
  • vstřikování pohonných hmot do motoru,
  • bezpečnostní systémy automobilu,
  • asistenční systémy a další.

Náhlý nedostatek těchto polovodičů lze částečně přisuzovat i pandemii COVID-19. Během lockdownů se totiž zvýšil prodej elektroniky, zejména pak notebooků, a tím se zvýšily i nároky na množství vyrobených kusů. Zároveň s tím se ale narušily výrobní plány dodavatelských řetězců těchto polovodičových součástek. Všichni, kteří ke svým produktům potřebují čipy, jsou tak v pomyslné frontě u polovodičových výrobců a nezbývá jim nic jiného než počkat, až se na ně dostane řada.

Vyšší ceny

Lze předpokládat, že důsledky nedostatku čipů v automobilovém průmyslu budou podobné jako v jiných odvětvích. Například dlouhodobé absence grafických karet na trhu právě v důsledku nedostatku čipů a v kombinaci s těžením kryptoměn vyústila v nárůst ceny u některých typů i o více než polovinu původní hodnoty. Podobný vývoj čeká pravděpodobně i automobily – díky jejich nedostatku značně poroste cena nejen nových kusů, ale i těch bazarových.

Výrobci automobilů tak nejspíše budou hledat alternativní řešení. To může představovat snížení množství čipů přítomných ve voze, poohlédnutí se po jiných, méně využívaných čipech anebo rovnou úprava vozu jako takového – čip může ušetřit i třeba taková drobnost, jako je nahrazení digitálního tachometru tachometrem analogovým.

Nedostatkem čipů netrpí jen automobilový průmysl
i Zdroj: PCTuning.cz
Nedostatkem čipů netrpí jen automobilový průmysl

Dopady tohoto globálního problému tu budou nejspíš ještě několik let, zdroj: Adobe Stock
 

Povinné ručení

I ve světě zotavujícím se z pandemické rány je možné trochu ušetřit svých finančních rezerv a zároveň mít za své peníze kvalitní služby, které nejsou zbytečně předražené. Volba správného povinného ručení, které Vás bude krýt i v nepříjemných situacích, jednu z takových možností představuje. Díky serveru Srovnator.cz se výběr vhodného pojištění stává hračkou – nástroj v podobě chytré online kalkulačky Vás provede krok za krokem výpočtem ceny povinného ručení a navrhne Vám pestrou paletu nabídek od nejrůznějších pojišťoven. Vy si tak budete moci vybrat takové pojištění, které bude pro Vaše potřeby nejvhodnější.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama