fujitsu-postavi-superpocitac-o-vykonu-10-pflops
Novinka Fujitsu postaví superpočítač o výkonu 10 PFLOPS

Fujitsu postaví superpočítač o výkonu 10 PFLOPS

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 9. 2010 11:00 7

Bude zhruba 5× rychlejší, než doposud nejvýkonnější superpočítač planety Jaguar.

Reklama

Japonská  společnost Fujitsu dnes oznámila, že zahájila první dodávky na stavbu superpočítače nové generace přezdívaného jako „K computer“. Systém bude kompletně dokončen koncem v roce 2012, přičemž nabídne zhruba 5× vyšší výkon, než nejvýkonnější stroj současnosti Jaguar. Superpočítač je klíčovou částí High-Performance Computing (HPCI) infrastruktury vedené ministerstvem školství, kultury, sportu, vědy a techniky (MEXT) a vyvíjen ve spolupráci s RIKEN, nezávislým správním orgánem v rámci MEXT.

Systém je momentálně expedován do ústavu pro výpočetní vědy v městě Kobe, a očekává se, že do provozu bude uveden v 2012, po kompletaci a vyladění. Skládá z více než 800 racků, z nichž každý obsahuje více než stovku osmijádrových procesorů SPARC64 VIIIfx na frekvenci 2,2 GHz. Každý z těchto procesorů dosahuje výpočetního výkonu 128 gigaflopů, dohromady jich bude použito více než 80 tisíc!

Fujitsu postaví superpočítač o výkonu 10 PFLOPS
i Zdroj: PCTuning.cz

„K computer“ má dosahovat maximálního výkonu 10 PFLOPS, což je několikanásobně více, než dosahuje stále nejvýkonnější Jaguar (1,789 PFLOPS a špičkový výkon 2,331 PFLOPS). Systéme je navíc uzpůsoben využití speciálních vodních okruhů, pro účinné chlazení procesorů a dalších komponent, což bude mít za následek jejich vyšší životnost a nižší poruchovost. Stejně výkonné, ne-li výkonnější řešení, nabídne pravděpodobně také IBM. Jeho superpočítač bude uveden v provoz již koncem roku 2011.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama