google-android-prvni-dojmy
Novinka Google Android - první dojmy

Google Android - první dojmy

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 7. 2009 00:00 35

O operačním systému pro mobilní zařízení, Google Android, jistě každý slyšel. Co si o něm myslíme, po týdnu testování?

Reklama
Google Android - první dojmy
i Zdroj: PCTuning.cz

Na trhu jsou desítky/stovky mobilních zařízení. Mezi nejpoužívanější operační systémy "cyhtrých" mobilních telefonů, jsou Symbian, Windows Mobile a MacOS. Když před časem oznámil Google, že pronikne i do mobilních telefonů s vlastním operačním systémem, zdálo se to jako utopie. Nyní je však Android realitou a my jako fandové všeho nového, jsme si ho nemohli nevyzkouušet. Co to vlastně je Android?

Co je Android - Otevřený systém, platforma pro mobilní telefony a zařízení obecně, běžící na základech Linuxu. Android je vyvíjený pod otevřenou open source licencí. Vývoj systému započala společnost Google, později se iniciativa otevřeného systému začala rozrůstat o další vývojáře, výrobce, distributory především z oblasti mobilních zařízení. V listopadu roku 2007 těchto celkem 35 společností založilo sdružení Open Handset Alliance, které dnes za vývojem systému Android stojí. Můžete se podívat na aktualní seznam členů Open Handset Alliance. Co to znamená? Jde o mobilní systém, do kterého lze nejen instalovat aplikace, ale od ostatních mobilních systémů jako Symbian, Windows Mobile, platformy Blackberry se liší tím, že schopný programátor a vývojář si může upravit rovnou část nebo celý systém podle sebe. Není tedy limitován pouze nějakým prostředím, ve kterém aplikace běží, ale může pružně přímo toto prostředí upravovat a měnit.

Vývoj aplikací - Vývojáři mohou pro Android psát vlastní aplikace v jazyce Java, společnost Google pro tyto účely vydala vývojové prostředí Android SDK. Jednotlivé aplikace mohou vývojáři zveřejnit na Android Marketu, seznamu všech aplikací dostupných pro Android. Market je přístupný ze zařízení se systémem Android, nabízí možnosti hodnocení aplikací, je možné aplikace přímo stáhnou a nainstalovat.

Google Android - první dojmy
i Zdroj: PCTuning.cz

Telefony se systémem Android, jsou na českém trhu zatím jen dva. T-Mobile G1 (HTC Dream s HW klávesnicí) a Vodafone Magic (pouze dotykový). Druhý je pouze "převlečený" HTC Magic, ten vidíte na fotografii. T-Mobile G1 je svým vzhledem a konstrukcí vyloženě ošklivý na pohled, tedy jedinou normální alternativou je právě HTC Magic. Ten v ČR koupíme za cenu kolem 11 000 Kč, což je tedy doslova "ranec". V cizině jej lze pořídit podstatně levněji, ovšem zřejmě bez oficiální češtiny. My máme telefon k dispozici déle než dvy týdny v české verzi, jak se u nás nyní začal prodávat. Jaké jsou tedy naše dojmy?

Jelikož se v ČR ještě neobjevila ani jediná recenze tohoto telefonu, což je hodně zvláštní, nejsou zatím nikde k dohledání nějaké rady uživatelům a popis funkcí a možností. Začněme napájením, které už je realizováno pouze skrze klasický USB kabel. Pokud máte nabíječku do auta s USB, můžete si telefon vzít i tam. Technickými specifikacemi telefonu se zabývat nebudu, na to jsou jiná periodika, my jsme tu dnes kvůli Androidu. Ještě jednu poznámku k samotnému telefonu, startuje se skoro minutu ... :(

Pokud jste uživateli nějakého dnešního smart-phonu, budete se v systému cítit jako doma. Vše je téměř stejné jako u telefonů se Symbian, na možnosti Windows Mobile bohužel Android nestačí, jeho možností zřejmě ani nikdy nedosáhne. Pokud budeme na systému hledat něco, co jiní nemají, rozdíl je pouze v Google Market. Aplikaci, kde si zdarma můžete stáhnout některou z 5000 aplikací, her. Většinou jde jen o malé doplňky nástrojů a věcí, které telefonu chybí. Nenajdeme tam nic převratného. Velkým problémem je, nemožnost nainstalovat jakoukoliv mobilní navigaci, což asi ani dlouho nebude možné. Osobně jsem ze systému Android spíše zklamán, dle mého názoru jde o systém pro děti a hračičky, kteří si mohou rootovat telefon a zkoušet různé ROM image, ovšem z praktického hlediska je to k ničemu. Když je to přestane bavit, můžou hodiny zkoušet aplikace z Marketu, nic víc. Musím konstatovat, že celý Android v telefonu HTC Magic je použitelností, rychlostí a výbavou téměř shodný s obyčejnou Nokia XpressMusic 5800. Pro profesionální práci je Android zatím nevhodný, nemožnost využít klasické aplikace je velká nevýhoda. Zkrátka, že by měl Android něco, kvůli čemu by měl smysl, jsem neobjevil. V tuto chvíli jde o zcela běžný systém srovantelný ze Symbianem, ovšem za nehoráznou cenu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama