google-testuje-chytre-automobily
Novinka Google testuje chytré automobily

Google testuje chytré automobily

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

28. 5. 2014 15:15 8

Google pomalu hází za hlavu myšlenky na spolupráci s klasickými výrobci aut. Namísto toho podnikl kroky k zahájení výroby svých vlastních vozidel. Ty by neměly být konstruovány jako klasické automobily - vedle tlačítek start a stop se v nich nebudou nacházet žádné jiné ovládací prvky. Řízení těchto automobilů bude plně zautomatizované.

Reklama

Podle Googlu by jejich nová vozítka měla fungovat tak, že po zadání cílové destinace budou lidé moci zavřít oči a relaxovat, dokud se neobjeví na místě určení. Google si je vědom, že plné zautomatizování automobilů lidi děsí, takže prototypy vypadají maximálně "mírumilovně" - jsou bez ostrých hran a dalších designových prvků, které by nedůvěru lidí mohly prohlubovat.

Google testuje chytré automobily
i Zdroj: PCTuning.cz

Technické specifikace automobilu nejsou známy, snad jen vyjma jeho rychlosti, která by se z bezpečnostních důvodů měla usadit na 25 mílích za hodinu (něco přes 40 km/h). Automobil bude osazen elektrickým motorem a měly by se do něj vejít dvě osoby. Vnítřní prostor nebude veliký, i když teoreticky by měl na objemu nabýt demotováním volantu a dalších zařízení, jež se v případě, že se něco pokazí, namontují do vozu zpětně. 

Podle BBC se Google bude zaměřovat na bezpečnostní prvky vozidla, jako jsou flexibilní čelní skla, nebo nárazníky, které by v případě středu automobilu s překážkou měly pohltit co nejvíce energie. 

Co se týče navigačního systému, automobil by měl jezdit za pomoci laserů a radarů společnosti Google a s chytrým softwarem pod jeho kapotou. Google prototyp "chytrého" automobilu už pár let testuje. První vlaštovky by do ulic měly vyjet v horizontu jednoho roku a poté už tyto automobily nebudou mít k běžnému prodeji daleko. 

Zdroj: KitGuru

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama