Intel má v Německu problém, kvůli soudnímu sporu nesmí prodávat své procesory
i Zdroj: Intel
Novinka Intel má v Německu problém, kvůli soudnímu sporu nesmí prodávat své procesory

Intel má v Německu problém, kvůli soudnímu sporu nesmí prodávat své procesory

David Švrček

David Švrček

8. 2. 2024 11:55 4

Krajský soud v Düsseldorfu vydal příkaz, ve kterém má Intel zákaz prodeje některých svých čipů a zařízení jimi poháněných. Důvodem má být porušování patentů.

Reklama

Intel v Německu čelí problému, soud v Düsseldorfu zakázal prodej čipů Intel řady Ice Lake, Tiger Lake a Alder Lake. Tento zákaz platí také na prodej zařízení, které čipy obsahují, tedy notebooky a počítačové sestavy. Ovlivněny jsou hlavně některé zařízení společností HP a DELL, které jsou stále poháněny staršími procesory Intel 12. generace - Alder Lake. Ice a Tiger Lake takovým problémem nebudou, neboť jsou již z velké části staženy z trhu. Nových generací procesorů Raptor Lake 13. a 14. generace se tento problém netýká, protože problémový patent nepoužívá. 

Procesory Intel Core
i Zdroj: Intel
Procesory Intel Core

Patent, který se stal předmětem soudního sporu, vlastní americká společnost R2 Semiconductor. Předmětem patentu je způsob napájení, které procesory používají. Intel ve vyjádření tvrdí, že patentový soud v USA společnosti R2 tento patent zrušil a tak se rozhodla zažalovat čipového giganta v Evropě, kde patent stále drží. Intel dokonce společnost R2 obvinil z patentového podvodu a že se jedná o společnost, která se živí soudními spory.

Intel se okamžitě proti rozhodnutí německého soudu odvolal a zaslal žádost na patentový soud, aby tento patent přezkoumal a zrušil. Intel tvrdí, že žádné právní vztahy neporušil a věří, že spor bude v jeho prospěch vyřešen. Intel s touto společností bojuje nejen v Německu, ale také na trhu ve Velké Británii. Intel majitele současných zařízení s těmito čipy ujišťuje, že se jich právní sankce nijak nedotknou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama