iphone-v-cine-propadl
Apple Novinka iPhone v Číně propadl

iPhone v Číně propadl

Martin Stančík

Martin Stančík

3. 12. 2009 22:00 10

I když po celém světě slaví iPhone úspěch, v Číně jde zatím o propadák.  

Reklama

Čína je jistě místo, kde by se mnoho zahraničních společností chtělo prosadit. Kupní síla Číňanů je totiž obrovská, a tak všichni chtějí, aby zde jejich produkty uspěly - stejně jako Apple se svých iPhonem. Tento telefon je po celém světě velkým hitem, avšak jak se ukazuje, v Číně zatím vůbec neuspěl. Operátor China Unicorn, který v zemi zařízení prodává, za prvních pár dnů prodal jen 5000 kusů iPhonů, což je mnohem méně než třeba ve Francii, Velké Británii nebo Německu, o USA ani nemluvě. I když operátor tvrdí, že je s tržbami spokojen, jsou tato čísla opravdu velmi slabá.

iPhone v Číně propadl
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle analytiků bude hlavní problém v ceně - neblokovaný telefon v Číně stojí v přepočtu téměř 18 500 Kč. Navíc telefon od oficiálního distributora nemá Wi-Fi (Čína se tento standard snaží nahradit svým vlastním, a tak Wi-Fi zakázala). Co je však velmi šokující, je zpráva webu Taobao.com, což je jediná společnost kromě China Unicom, která může v Číně legálně prodávat iPhony. Podle webu DailyTech se na tomto webu od 22. listopadu, kdy by iPhone v zemi představen, prodalo pouhých pět kusů iPhonů. Ano, vidíte správně, v celé Číně s více než miliardou obyvatel si za první dva týdny od vydání iPhonu přes jeden ze dvou legitimních prodejích kanálů koupilo tento přístroj pouhých pět lidí.

iPhone v Číně propadl
i Zdroj: PCTuning.cz

Někteří pozorovatelé tvrdí, že za malou poptávkou mohou být i problémy s App Store, jelikož mnoho Číňanů stále nevlastní kreditní kartu (která je k placení za aplikace potřebná) a ti kteří ano, ji na internetu moc neumí používat. "Mnoho Číňanů platí jednoduše pomocí svých mobilní telefonů. Pokud bude iPhone chtít v zemi uspět, bude Apple muset přidat nové způsoby platby," píše ve zprávě místní konzultantská společnost Analysys International. China Unicom se ale nevzdává - minulý měsíc například spustila 3G síť, která by měla prodejnosti zařízení pomoci. V současné době již tuto síť využívá milion klientů společnosti a dalších 150 milionů využívá starou síť. Když byl iPhone vydán minulý týden v Jižní Koreji, během prvního dne bylo prodáno více než 60 000 kusů. V Číně je to za dva týdny jen něco málo přes pět tisíc...
 

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama