knihovna-googlu-dobry-byznys
Novinka Knihovna Googlu = dobrý byznys

Knihovna Googlu = dobrý byznys

Martin Stančík

Martin Stančík

11. 9. 2009 00:00 2

Google, kritizovaný za tvorbu obří online knihovny, včera oznámil, že tuto nechá otevřenou svým konkurentům i obchodům s knihami.  

Reklama

Google učinil toto oznámení před komisí amerického Senátu, která byla svolána, aby prodiskutovala dohodu mezi Googlem a autory knih z roku 2008, díky které mohla společnost začít s masivním skenováním knih. "Google umístí knihy v digitální podobě na web a prodejci jako Amazon nebo Barnes & Noble budou moci prodávat přístup k těmto knihám svým zákazníkům," píše Google v prohlášení. Podle společnosti se toto bude týkat většiny knih, neboť jen málo autorů bude své knihy chtít prodávat přímo přes Google. Na otázku, zda je toto velká změna v politice Googlu, odpověděl David Drummond z vedení společnosti: "Je a není. Vždy jsme měli tu vizi, že budeme otevření."

Knihovna Googlu = dobrý byznys
i Zdroj: PCTuning.cz

Někteří autoři knih již před čtyřmi lety zažalovali Google kvůli jeho snahám skenovat jejich knihy do digitální podoby - rozsudek v této kauze bude vynesen sedmého října. Některé knihovny a malí vydavatelé pak Google nařkli z porušení antimonopolních zákonů s tím, že chce dominovat na trhu s digitálními knihami. Společnost také před pár dny vydala prohlášení, podle kterého materiály, které se již v tištěné podobě v USA neprodávají, avšak jinde na světě jsou ještě na pultech obchodů, nebudou do online knihovny přidány, pokud nedojde k dohodě s vydavatelem. Díky této dohodě se v Evropě na honorářích Google bude muset domlouvat s jednotlivými vydavatelstvími a autory.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama