Microsoft představil nové tablety, notebook Surface Laptop Studio a Surface Duo 2
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Microsoft představil nové tablety, notebook Surface Laptop Studio a Surface Duo 2

Microsoft představil nové tablety, notebook Surface Laptop Studio a Surface Duo 2

David Jiránek

David Jiránek

22. 9. 2021 19:10

Tisková konference Microsoftu ukázala hned několik zařízení z rodiny Surface. Téměř všechen hardware běží na nových Windows 11. Vylepšení se dočkaly interní komponenty, v mnoha případech se ale měnil i design zařízení.

Reklama

Microsoft to na poli hardwaru nemá jednoduché. V oblasti tabletů bojuje s Applem a iPady, případně s levnějšími android zařízeními. Rodina Surface tabletů tak stále více míří na specifické uživatele, konkrétně tvůrce obsahu a studenty. Nově představené tablety Surface Pro 8 a Surface Go 3 to jenom dokazují, novinek bylo ale mnohem více.

Surface Pro 8 a Surface Go 3

Surface Pro 8 si prošel výraznou změnou a adoptuje design ze Surface Pro X. Obrazovka vyrostla ze 12,3 na 13 palců a obnovovací frekvence na 120 Hz. Poměr stran 3:2. Rámečky po bocích jsou tenčí, notebook se pyšní Dolby Vision certifikací a stále skvělým integrovaným stojanem.

Uvnitř tikají procesory od Intelu 11. generace, konkrétně Core i5-1135G7 a Core i7-1185G7. Základní model získal 8 GB RAM a 128 GB SSD. Nejlepší pak nabídne 32 GB RAM a 1 TB SSD. Baterie by měla vydržet až 16 hodin, kapacitu má 51,5 Wh. K dispozici bude i LTE varianta.

Profesionálové a nároční uživatelé jistě přivítají podporu Thunderboltu 4. Na těle zařízení nalezneme hned dvě tyto rozhraní, bohužel na úkor USB-A. Dodatečná klávesnice, kterou si zájemci musejí stále přikoupit zvlášť nabízí prostor pro uložení druhé generace pera Slim Pen 2. Stylus se nabíjí bezdrátově skrze klávesnici a při užívání poskytuje haptickou odezvu.

Microsoft představil nové tablety, notebook Surface Laptop Studio a Surface Duo 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Do prodeje Surface Pro 8 zamíří 5. října za cenu od 1 099 do 2 599 dolarů. Klávesnice se Slim Pen 2 stojí 279 dolarů.

Dostupnější Surface Go 3 obdržel méně vylepšení. Zařízení vhodné například do škol a pro studenty nově pohání procesory Intel Pentium Gold 6500Y, nebo Core i3-10100Y. Podle Microsoftu je zařízení o 60 % rychlejší oproti minulé generaci. Operačním systémem je i v tomto případě Windows 11.

Surface Go 3 podporuje stylusy od Microsoftu, v balení ale žádný nenajdete. Přihlášení probíhá pomocí kamery s podporou Windows Hello. Cena startuje na 399 dolarech.

Surface Duo 2

Skládací tablet, rozkládací telefon? Surface Duo je na pomezí hned několika kategorií. Minulý rok Microsoft schytal kritiku u první generace za řadu nedodělků a kompromisů včetně kamery a procesoru. Letos se těmto přešlapům zřejmě vyhne. Surface Duo 2 pohání Snapdragon 888 a kamery na zadní straně nalezneme hned tři, všechny 12Mpx - s ultraširokým, normálním a zoom záběrem.

Dva displeje stále využívají OLED technologii. Jejich úhlopříčka je větší, celých 5,8 palců u obou polovin, rozměry se přitom téměř nezměnily. Rozlišení panelů je 1 892 × 1 344 pixelů a obnovovací frekvence poskočila na 90 Hz. Oba displeje na sebe lépe navazují, jsou totiž u předělu zakřivené. Při zavřeném stavu je na ně vidět a díky OLED technologii můžou ukazovat notifikace s minimální spotřebou energie.

Microsoft představil nové tablety, notebook Surface Laptop Studio a Surface Duo 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi další vylepšení patří bezdrátové nabíjení, NFC a podpora 5G sítí. Baterie má kapacitu 4449 mAh, tedy o 872 mAh více oproti první generaci. Duo 2 běží na operačním systému Androidu 11.

Surface Laptop Studio

Na závěr si Microsoft nechal nový hybridní notebook Surface Laptop Studio. Jde podle slov výrobce o nejvýkonnější Surface zařízení. Dominantou notebooku je 14,4palcový displej s rozlišením 2 400 × 1 600 px a obnovovací frekvencí 120 Hz. Displej podporuje dotyky a lze ho překlopit. Tím vznikne v podstatě velmi výkonný tablet. Uvnitř totiž tepe čtyřjádrový procesor Intel Core i5-11300H, případně Core i7-11370H a grafická karta RTX 3050 Ti (pouze v kombinaci s Core i7).

Verze s Core i5 je dodávaná s 60W zdrojem, i7 dostane 95W zdroj, což dává alespoň přibližnou představu o výkonu.

Další zařízení připojíte skrze dva Thunderbolt 4 konektory. Operační paměť startuje na 16 GB RAM spolu s 256 GB SSD. Nejlepší verze nabízí 32 GB RAM a 2 TB SSD. Microsoft zmiňuje, že SSD lze vyměnit, ale pouze v servisu. Notebook dále podporuje Slim Pen 2, které lze bezdrátově dobíjet a magneticky upevnit ze spodní části u touchpadu.

Cena startuje na 1 599 dolarech. Nejlepší specifikace vás přijde na 3 099 dolarů.

Příslušenství

Microsoft oznamoval i další novinky. Mezi ně můžeme zařadit nejen několikrát zmíněný stylus Slim Pen 2, ale například i myš vyrobená z 20 % z recyklovaného plastu vyloveného z oceánů. Balení je 100% recyklovatelné.

Lidi s postižením pak mohou využít nové příslušenství, které jim usnadní používání nejen produktů od Microsoftu. Balíček Surface Adaptive Kit obsahuje samolepky usnadňující používání notebooku, zapojení kabelu i například vysunutí stojánku.

Microsoft představil nové tablety, notebook Surface Laptop Studio a Surface Duo 2
i Zdroj: PCTuning.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama