mix-2007-microsoft-silverlight
Novinka MIX 2007: Microsoft Silverlight

MIX 2007: Microsoft Silverlight

Helmich Jiří

Helmich Jiří

30. 4. 2007 01:00 7

Na právě probíhající konferenci v Las Vegas uvedl Microsoft svou představu dynamického webu.

Reklama

Společně s vyslovením pojmu dynamická webová aplikace se nám dnes vybaví Flashové animace nebo AJAXové porály. Obě technologie mají přitom několik známých nedostatků a přestože každá z nich dělá web dynamickým na jiné úrovni, ruku v ruce jdou jen zřídka. Microsoft si uvědomil, že v této oblasti není příliš silným hráčem. Rozhodl tuto sitaci řešit a představil novou technologii, která bude konkurencí pro Adobe Flash a bude spolupracovat s dalšími technologiemi jako je např. AJAX.

MIX 2007: Microsoft Silverlight
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie nesla do nedávné doby pouze kódové označení WPF/e (Windows Presentation Foundation Everywhere) a 16. dubna/apríla byla přejmenována na Silverlight. Jejím principem je využití WPF z Windows Vista na webu. Aby to bylo možné, musí být technologie podporována stejně jako v případě Flash prohlížečem. Mnozí lidé se domnívali, že tedy půjde o další produkt, který bude podporován pouze Internet Explorerem a Windows. Opak je ale pravdou. Plug-in o velikosti 1,5MB, který v sobě skrývá kompaktní verzi .NET Frameworku (přesněji CLR) je kompatibilní také s Firefoxem a Safari. Silverlight je tak v současné době možné používat také na platformě Mac. O podpoře Linuxu a prohlížeče Opera se v tomto ranném stádiu vůbec nemluví.

Kromě animovaných her, inteligentních reklam a elektronických knih se setkáme i s takovými kousky jako je webová aplikace pro střih videa nebo webový grafický editor. Samozřejmostí jsou animovaná menu nenásilně začleněná do klasických webů. Lepší představu o technologii, která na první pohled působí méně násilně než Flash si jistě uděláte sami.

Stejně jako aplikace pro "dospělé" WPF, i aplikace pro Silverlight mohou být napsány v XAML, efekty a animace pak mohou vývojáři napsat v jazycích rodiny .NET (C#, VB), ale i v Pythonu, Ruby nebo JavaScriptu reprezentovaném technologií AJAX. Po velmi dlouhé době se tedy jedná o poměrně otevřenou technologii v podání Microsoftu. Vývojáři se mohou na podporu Silverlight těšit v novém Visual Studiu codename Orcas, které spatří světlo světa společně s frameworkem .NET 3.5 ke konci tohoto roku.

Zdroj: Silverlight.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama