mozilla-a-3d-prohlizeni-internetu
Novinka Mozilla a 3D prohlížení internetu

Mozilla a 3D prohlížení internetu

Ace.

Ace.

27. 3. 2009 00:00 21

Nápady na 3D akcceleraci webu už tu byly několikrát, ale vždy ztroskotaly na nutnosti vlastnit nějaký plugin do prohlížeče.

Reklama


Mozilla ve spojení s Khronos group by to chtěla napravit. Khronos group je průmyslové konsorcium, které se snaží prosazovat open source API a řešení. Tento přístup spočívá v zahození všech zásuvných modulů a implementaci některé z jednodušších verzí OpenGL (OpenGL 2 for embedded systems), ke které se bude přistupovat pomocí ECMAScriptového kódu. Co tuto strategii odlišuje od všech předchozích je, že by měla být kompletně bez proprietárních technologií, tudíž dostupná na všech platformách a instrukčních sadách.

Mozilla a 3D prohlížení internetu
i Zdroj: PCTuning.cz



ECMAScript je často zaměňován s Javascriptem, a přestože se nejedná o ten samý jazyk, jsou si poměrně blízké; ECMAScript byl schválen jako standard v roce 1997 a používá prvky Javascriptu, stejně jako JScriptu ( Microsoftí Javascript kompatibilní implementace pro skriptování na straně uživatele).

Osobně mi 3D akcelerace webu přijde jako zbytečnost. Zaprvé nepotřebuji, aby mi grafická karta jela pořád ve 3D módu a spotřebovávala tak víc energie (navíc třeba z baterie), zadruhé si myslím, že blikající a skákající flash reklamy mi bohatě stačí. Není vůbec pochyb o tom, že po zavedení této technologie budou reklamy ještě navíc rotovat na krychli a vyskakovat z monitoru:) Také mi přijde, že ať už se dopracujeme k jakkoliv výkonným počítačům, vývojáři vždy výkon zaplácnou nějakou eye-candy zbytečností... Jako obvykle se můžete vyjádřit v diskuzi, nakolik vám tento přístup vyhovuje:)

Podle TGdaily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama