Vyplatí se VPN v roce 2022?
i Zdroj: depositphotos.com
Novinka Vyplatí se VPN v roce 2022?

Vyplatí se VPN v roce 2022?

David Jiránek

David Jiránek

25. 7. 2022 11:45

Internet dospěl do bodu, kdy je soukromí uživatelů na prvním místě v diskuzích, ale v praxi se každý musí zařídit sám. Vypněte cookies, zamezte prohlížeči využívat sledování polohy a ideálně si pořiďte VPN. Právě poslední tři písmenka přitom dokážou řešit většinu problémů.

Reklama

Staňte se řadovým obyvatelem z Los Angeles, Tokia nebo Amsterdamu. Přesně takto se na oko můžete tvářit, při zapnutí VPN. Služba, kterou celkem hrdě propaguje na youtube ve videích každý druhý tvůrce obsahu, může už někomu lézt na nervy. Stále ovšem platí, že VPN služby rostou a zažívají vlnu popularity ve světě, kde je třeba se chránit.

Osobní data a preference se mezi weby sdílejí a přeprodávají celkem běžně. Stačí si to ukázat na obyčejném příkladu. Vstoupíte na web a zjistíte, že všude máte reklamy spodního prádla, které jste si teď pořídili. Jenže co dál? Adblock reklamy zakryje, jenže to nic nemění na faktu, že s trochou snahy by vám mohl pošťák hodit do schránky leták, doporučující letní kolekci trenýrek přímo pro vás. Informace o vašich preferencích blokováním reklam nezmizí. Místo nepraktického přepínání do anonymního profilu nebo mazání dat zpětně (přiznejme si, kdo na to má čas?) by přitom stačilo zapnout VPN a o tyto věci se nestarat.

Vyplatí se VPN v roce 2022?
i Zdroj: depositphotos.com

Výhod VPN je celá řada. V první řadě kryje vaši skutečnou IP adresu. Díky tomu se můžete přemístit na jakoukoliv část světa a sledovat obsah, který v našich končinách není dostupný. Může to být cokoliv od exkluzivního obsahu na Netflixu až po službu dostupnou jen v Asii. Data navíc putují skrze zabezpečené servery a váš poskytovatel internetu se nedozví, že zase pátráte po způsobu, jak si snížit poplatky za připojení. Navíc ani nemůže dále prodávat vaše uživatelská data.

Šifrování je obecně krédem bezpečnosti. Ať už se přihlašujete na svůj bankovní účet, nebo plnou Steam knihovnu, která je ještě cennější, stále chcete, aby bylo celé spojení šifrované na více stranách.

VPN pak oceníte zejména ve veřejných prostranstvích, kde je volně dostupná Wi-Fi. Nikdy nevíte, jak je lokální síť nastavená. Spoléhat se na třetí stranu, zda má dobře a bezpečně nakonfigurované síťové prvky je minimálně naivní. Právě zde probíhá nejčastěji odcizení dat. VPN dokáže přidat další zabezpečovací prvek, na který se můžete spolehnout.

Vyplatí se VPN v roce 2022?
i Zdroj: depositphotos.com

Prakticky všechny věhlasné VPN mají velmi striktní pravidla znemožňující logování dat na serverech. Pokud se pro nějakou takovou rozhodnete, určitě si tato ustanovení projděte.

Existují i další skryté výhody, kterými VPNky disponují. Váš poskytovatel internetu může například brzdit některé služby a stahování velkých souborů. Díky virtuální privátní síti ovšem poskytovatel nevidí, co zrovna stahujete a nemůže tak účinně zpomalovat vaše připojení.

VPN ale váš život na internetu neudělá zázrakem bezpečným. Anonymem ve virtuálním světě se zcela nestanete. Stále existují způsoby, jak uživatele sledovat i mimo IP adresu. Sdílení informací na sociálních sítích, například s polohou, také VPN nevyřeší.

Je vhodné se taky vyhnout VPN službám, které jsou zcela zdarma. Jejich provoz musí být něčím financován, což může souviset například s prodáváním citlivých dat uživatelů využívajících jejich služby.

Vyplatí se VPN v roce 2022?
i Zdroj: depositphotos.com

S viry a malwarem si musí poradit jiné programy a služby. Do počítače můžete stáhnout prakticky cokoliv škodlivého bez ohledu na využívání VPN služeb. Někteří poskytovatelé VPN nicméně nabízejí antivirovou ochranu v rámci svého předplatného. Stále ovšem jde o dva rozdílné prvky.

Vyplatí se tedy VPN v roce 2022, nebo stačí být jen opatrný? Odpovědí je dvakrát ano. VPN je krokem ke zvýšené bezpečnosti a anonymitě. Vaše data budou zase o něco více v bezpečí. Zároveň je ale třeba být ostražitý. Stáhnutí malwaru nebo rozbití harddisku tato služba nikdy nevyřeší. V době, kdy jsou ale všechny programy stále více napojené na online prostředí a každý kus programu loguje co se dá, je VPN o to více nezbytností, pokud si svého soukromí vážíte. Výběr je pak jen na vás.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama