zrychleni-ssd-na-windows-7
Novinka Zrychlení SSD na Windows 7

Zrychlení SSD na Windows 7

Michal Mitrega

Michal Mitrega

8. 5. 2009 00:00 1

Microsoft vidí v SSD discích velký potenciál do budoucna. Nový operační systém Windows 7 byl podle zástupců Microsoftu navržený tak, aby překonával mnohé nevýhody SSD.

Reklama

SSD disky nepodávají konstantní výkony, a to hlavně když přichází na náhodný zápis a operace s velkým množstvím malých souborů. Mezi hlavní nevýhody patří nutnost vymazat paměťové buňky před samostatným zápisem (z toho pochází vyšší rychlosti čtení), komplexita systému, který zajišťuje, že zápis proběhne do správných paměťových buňek a samozřejmě také nižší životnost jednotlivých buněk.

Zrychlení SSD na Windows 7
i Zdroj: PCTuning.cz

A co dělá Microsoft k odstranění těchto problémů? Windows 7 například představí tzv. 'Trim operation' technologii, která v kombinaci s SSD diskem (bude nutná nativní podpora a NTFS systém souborů) přikáže ATA řadiči vymazat fyzicky paměťová místa ihned jakmile příslušné soubory smažete. Tím odpadne nutnost mazat paměťové buňky před samostatným zápisem.

Další technologie sníží frekvenci náhodných zápisů . Jak, to Microsoft zatím neprozradil. Operační systém Windows 7 bude každopádně schopný automaticky rozpoznat SSD disk a jeho rychlost a podle tomu se k němu i chovat. Defragmentace, SuperFetch a ReadyBoost (technologie zvyšující rychlost HDD) budou automaticky vypnuty. V případě bližšího zájmu doporučuji přečíst FAQ sekci na vývojářském blogu W7.

Zdroje: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama