ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?
i Zdroj: Qualcomm
Procesory, Paměti, Desky Článek ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?

ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2024 14:00 45

Seznam kapitol

1. Další „zabiják x86“ 2. Apple už to udělal, Windows jsou na řadě! 3. Apple myslí jinak 4. Vzdát se největší výhody? 5. Na internety to stačí, ale jinak...

V současnosti probíhá veliké bájení stran schopností Snapdragon X Elite a vyprávění o „ukončení existence architektury x86“. No, řekl bych, že jde o klasickou marketingovou kampaň, která má přesvědčit výrobce, aby zkusili udělat s tímto procesorem prémiové produkty, ale je otázka, zda to vyjde, protože tohle jsme tu už měli. Několikrát!

Reklama

Vzdát se vyladěné zpětné kompatibility pro výhody v oblasti úspornosti je poněkud na hlavu. Wintel nemá větší problémy s výdrží na baterii: Ano, můžu si koupit Apple M3 s patnáctihodinovou výdrží, ale popravdě to můj Asus Zenbook s AMD Ryzenem 5 5500U dává taky. Pokud se zaměříte na stroje s dlouhou výdrží, najdete bez problémů analog. Ano, v současnosti jsou mobilní Intely poněkud rozežrané, ale v celkovém součtu není procesor až tak podstatný, mnohem horší je typ použitého zobrazovacího panelu a celkový profil práce včetně toho, jak moc trápíte svoje bezdrátové komunikace. To má podstatně větší vliv na dojezd na baterii. 

Kdo čeká, že se Intel a AMD vzdají své superiority v oblasti PC, je poněkud šílený. Obě firmy laborovaly s myšlenkou opuštění x86 jenom proto, aby se nakonec vrátily k tomu, že je lepší spíš architekturu vyladit, protože zpětná kompatibilita bez jakéhokoliv softwarového překladu je prostě zdrcující výhoda. 

Není to poprvé, kdy se někdo pokouší přinést laptopy s ARMem, a dokonce ani ne poprvé, co se pokouší přinést notebooky s čipem od Qualcommu. Osobně jsem testoval Asus ExpertBook B3 s procesorem Snapdragon 7c Gen 2 – a i když byla pravda, že v útlém těle nabízel ohromující výdrž až 21 hodin (predikce baterky dokonce udávala údaj „více než den“), celkový dojem nebyl nijak ohromující, protože stroj byl ve finále velice pomalý.

I když se rychlost dorovná a možná překročí – byl bych ochoten vyměnit jistotu univerzální kompatibilitu za hledání ARM verzí kódu? No… jen za předpokladu, že bych dělal něco velice, velice základního, jako je surfování, používání Office 365 a podobné věci. Tedy věci, které dnes můžete dělat i na mobilu – a pak je otázka, proč nejít spíš do výkonnějšího rozkládacího mobilu, anebo třeba mobilu s externím rolovacím panelem OLED.

A zde se dostáváme do pásma spekulací. Viděl jsem několik zařízení, nabízejících snadnou rozložitelnost, jako je HP Spectre Fold, který nabízí ohromující možnost zvětšení displeje rozložením stroje, ale okamžitě mě terminovala cena ve výši téměř 5000 dolarů. 

Nein, danke, to radši klasický otevíratelný Asus Zenbook Duo za 51 tisíc. (Stále dost, ale je to trochu méně šílené.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama