ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?
i Zdroj: Qualcomm
Procesory, Paměti, Desky Článek ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?

ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2024 14:00 45

Seznam kapitol

1. Další „zabiják x86“ 2. Apple už to udělal, Windows jsou na řadě! 3. Apple myslí jinak 4. Vzdát se největší výhody? 5. Na internety to stačí, ale jinak...

V současnosti probíhá veliké bájení stran schopností Snapdragon X Elite a vyprávění o „ukončení existence architektury x86“. No, řekl bych, že jde o klasickou marketingovou kampaň, která má přesvědčit výrobce, aby zkusili udělat s tímto procesorem prémiové produkty, ale je otázka, zda to vyjde, protože tohle jsme tu už měli. Několikrát!

Reklama

V oblasti levných laptopů je docela dost nabito, zvláště segment mezi 15 a 30 tisíci korun je plný velice zajímavých strojů – a ty mají solidní výdrž a dobré vlastnosti. Poslední pokus probít se do pelotonu s funkčně omezenými Windows for ARM, které potřebovaly ARMové binárky, nebyl nijak slavný, i onen hardwarově celkem atraktivní Asus ExpertBook B3 byl asi za dvanáct tisíc a potuloval se mezi nejlevnějšími laptopy s nejpomalejšími procesory. 

I kdyby nakrásně byly nové Snapdragony výkonnější než procesory kompatibilní s x86, a přitom měly poloviční spotřebu, nebude u reálného hardwaru dvojnásobný rozdíl ve výdrži. Bude tam ale reálný rozdíl v kompatibilitě – a pokud nechcete stroj na „nejběžnější využití“ (most common use), tak pravděpodobně sáhnete po stroji s architekturou x86, protože je to sázka na jistotu. 

Fakt, že výdrž na baterii není všechno, ostatně ilustrují i Ryzeny od AMD, které jsou dnes rozhodně efektivnější než Intel Core – a stejně je v dražších strojích nenajdete. Je to částečně o síle marketingu, ale také o tom, že velcí zákazníci nemíní riskovat a stále kupují Intel, protože ten je pro ně „sázka na jistotu“. Osobně bych ocenil Asus Zenbook Duo s Ryzenem, protože by byl pravděpodobně levnější než ten s Intel Core, a přitom by nabídl úspornější provoz, ale ve finále je volba na výrobcích a na jejich odhadu, co zákazníci požadují.

A já bych řekl, že zákazníci, kteří se smíří s aplikacemi tak, jak jsou, a přitom chtějí vlastnosti čipů ARM, patrně už sáhli po Apple, protože ten jim nabízí balíček procesorů kompatibilních s ARM spolu s celkem kvalitním hardwarem – a se všemi základními aplikacemi, které potřebují – a to včetně Office 365. Představa, že na něco takového čekají davy pracující s klasickými Windows, mi přijde po zkušenostech s několika generacemi podobných zařízení značně nepravděpodobná. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama