Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory

Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory | Kapitola 6

Jan Pánek

Jan Pánek

24. 4. 2024 17:00 211

Seznam kapitol

1. Proč chtít kvalitní chlazení 2. Vyhoďte staré skříně 3. Co chtít od skříně 4. Obsazení pozic ventilátory a jejich kvalita 5. Přetlak, či podtlak? 6. Nebojte se experimentovat

Proč vůbec řešit chlazení stolního počítače? Není to zbytečné, když obvykle stačí dodávané větráky? Není a existují tři důvody – chlazení může zvýšit výkon, pomůže s výdrží komponent počítače a snížíte jeho hlučnost. V dnešním článku se podíváme na celkový koncept.

Reklama

Chlazení počítače se liší od sestavy k sestavě. Někdy stačí mít trošku odlišnou skříň nebo grafiku s jiným prouděním vzduchu a můžete najít rozdíly i mezi jinak totožnými počítači. Ventilátory mají jednu velkou výhodu, a to že s nimi můžete snadno experimentovat. Stačí si stáhnout jednoduchý nástroj na měření teplot a zkoušet různé pozice při totožné zátěži počítače.

Ventilátory také nejsou příliš drahé, abyste se nemohli pustit do různých testů. Do 150 korun lze koupit základní solidní 120mm ventilátor, a i kdybyste jej nepoužili, hodí se mít takovouto komponentu někde v záloze. Prohodit ventilátor z jedné pozice na jinou zabere maximálně pár minut.

Konec konců, test na vlastní sestavě a při běžném používání je tou nejlepší možností, jak se ujistit, že máte dobře navržené chlazení. Při testování se nelekejte teplot jako 70 nebo 80 °C, u výkonných komponent to není nic neobvyklého. U čidel hotspotů (nejteplejší senzor na čipu) bývají i vyšší. Až pokud máte i na jiných snímačích teploty nad 90 °C, je něco je špatně, zejména pokud nejde o nejžravější komponenty.

Celkově nedostatečné systémové chlazení se pozná tak, že jsou nadstandardně vysoké teploty na procesoru, grafice, ale i třeba u SSD nebo na VRM základní desky. Pokud je vysoká teplota jen na jedné z komponent, bude na vině spíš problém s chlazením konkrétní komponenty.

Pokud s vysokými teplotami bojujete a přidání ventilátorů do skříně nepomáhá, problém může být také jinde. Může jít o špatně fungující chladič procesoru, grafiky nebo zaschlou teplovodivou pastu či vadnou komponentu.

Dnešní článek berte spíše jako obecný úvod do problematiky chlazení počítače, v dalších článcích už se zaměříme na konkrétnější oblasti chlazení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama