Ainol Mini PC: PC do kapsy a powerbanka v jednom
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Ainol Mini PC: PC do kapsy a powerbanka v jednom

Ainol Mini PC: PC do kapsy a powerbanka v jednom

Martin Polický

Martin Polický

29. 7. 2015 03:00 2

Seznam kapitol

1. Ainol Mini PC - představení 2. Balení a vzhled 3. Startujeme, začínáme 4. Výkon, paměť, benchmarky
5. Praktické zkušenosti, přehrávání videa, powerbank 6. Vhodný doplněk: Klávesnice Measy RC8 7. Závěr

Vyzkoušeli jsme miniaturní Ainol Mini PC, které báječně poslouží (nejen) jako multimediální centrum k TV. Nabízí kompaktní rozměry, Windows 8.1 a vestavěnou 7000mAh baterii, pomocí které v nouzi dobijete telefon i tablet. A cenovka? Lehce pod sto dolarů. A s tím i malou bezdrátovou klávesnici Measy RC8.

Reklama

S rozvojem miniaturizace a boomem internetu se začala vyrábět všemožná chytrá zařízení, bez kterých si mnohdy nedokážeme představit život (a co teprve budoucí generace). Dnes najdeme operační systém a připojení k internetu v televizích, autech, hodinkách, ledničkách, pračkách, termostatech…

Právě moderní televizory mají velký potenciál. Pokud máte doma „hloupou“ televizi a chtěli byste od ní i něco víc, než jen příjem programů přes DVB-T tuner či přehrávání VHS, DVD nebo Blu-ray médií z přehrávače, máte v podstatě dvě možnosti: pořídit si novou chytrou televizi, nebo k té stávající připojit PC nebo nějaké domácí multimediální centrum.

Nevýhodou chytrých televizí a set-top boxů je to, že nejsou tak úplně chytré. Konzumace obsahu je pak občas složitá, někdy nefunguje úplně správně (zejména podpora audio a video kodeků či formátu titulek u filmů je velmi individuální) a někdy fungovat přestane, protože se změní nebo zmizí služby, které televize využívala.

Mnohdy se také setkáte se zdlouhavým načítáním jednotlivých aplikací, což vás zaručeně odradí od častějšího používání. Nevýhodou multimediálních center zase může být jejich cena (v případě těch lepších), nebo multimediální omezenost OS Android (v případě těch levnějších).

Proto se stále jako zlatá střední cesta jeví připojit k televizi malý počítač či notebook, u kterých nejste vázáni na to, jak výrobce pečuje o podporu starých zařízení. A nejen k tomuto účelu skvěle poslouží nová kategorie zařízení označovaných jako Mini PC. Jde o malé krabičky sestavené z mobilních komponent, které stačí připojit k libovolné televizi a udělat z ní rázem chytrou TV. Jedním z možných řešení je i letošní novinka od Ainolu, kterou jsme podrobili testu.

Ainol Mini PC: Čínská novinka a nečekané špatné zprávy

Ainol svůj počin představil na začátku tohoto roku. Všude se o Mini PC psalo jako o zajímavém hybridu počítače s vlastní 7000mAh baterií, kterou lze v případě nouze použít jako powerbanku k dobití telefonu či tabletu. Samozřejmě vestavěná baterie poslouží také jako vlastní zdroj a dle výrobce zajišťuje dostatek šťávy až na 10 hodin provozu. Jaká je realita? To se dočtete dále.

Ainol Mini PC: PC do kapsy a powerbanka v jednom
i Zdroj: PCTuning.cz

Zařízení jsem objednal za cenu 102,5 USD přes server Gearbest ke konci dubna v rámci předobjednávek. Expedice byla nakonec se zpožděním zahájena v půlce května. Ve mnou objednané sestavě měl být uvnitř procesor Intel Z3735F a součástí výbavy měly být dva porty USB 2.0 a jeden USB 3.0.

První zklamání se dostavilo před expedicí, kdy jsem se na fórech dočetl, že Ainol má s USB 3.0 problémy a v nové sérii nahrazuje rychlejší USB port pomalejším Micro USB 2.0 (na obrázku níže vlevo verze s USB 3.0, pravo s micro USB). Obrátil jsem se tedy s dotazem na podporu Gearbestu, a ta mi tuto informaci potvrdila.

Ainol Mini PC: PC do kapsy a powerbanka v jednom
i Zdroj: PCTuning.cz

 

„Ber nebo nech být“, zněla reakce z Číny na mé námitky ke změně vlastnostem produktu po mém objednání. Mini PC jsem chtěl otestovat, neměl jsem tedy na výběr, než se s tímto downgradem smířit. Na druhou stranu mě alespoň ujistili, že nová série bude vybavena EU adaptérem, a tudíž odpadne nutnost shánět redukci.

Podruhé jsem se naštval, když mi po měsíci a půl od objednávky přišel balíček a uvnitř byl US adaptér. Buď v Asii nejsou znalosti zeměpisu nijak valné, nebo se Číňani na sliby vykašlali a přibalili první adaptér, který byl po ruce.

Nenechávám si ale těmito problémy dlouho kazit nadšení a vrhám se na testování…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama