alfa-atom-atomovy-pocitac-do-kancelare
Sestavy Článek Alfa Atom - atomový počítač do kanceláře

Alfa Atom - atomový počítač do kanceláře

Discriminator

Discriminator

10. 10. 2008 01:00 57

Seznam kapitol

1. Seznámení a popis 2. Detailní pohled 3. Testy procesoru 4. Testy operační paměti
5. Testy grafiky 6. Testy pevného disku 7. Teploty, hlučnost a spotřeba 8. Závěr

Fenomén atomových procesorů společnosti Intel pokračuje. Už i výrobci klasických počítačových sestav začínají skládat nové, super levné stroje využívající úsporné procesory Intel Atom. Ty přinášejí relativně slabý výkon, ale mají nesmírně nízkou spotřebuju a především jsou levné. Koncept celého počítače je tedy předem více než jasný - kanceláře a místa, kde není kladen důraz na výkon jsou ideálním místem pro takovéto mašiny.

Reklama

Společnost Alfacomputers, která stojí za zrodem tohoto počítače tvrdí, že se jedná o nejmenší a nejlevnější sestavu v jejich nabídce a není třeba dlouho hledat, abyste tomuto tvrzení uvěřili. Ostatně i při porovnání s konkurenčními společnostmi na trhu, jen těžko hledáte levnější kompletní počítač. Právě tyto parametry nás nalákaly k tomu, abychom se na celou sestavu podívali trochu podrobněji se seznámili se s jejími parametry.

V současnosti jsou malé a úsporné počítače stále častěji vyhledávány velkými společnostmi, které si začínají uvědomovat stále rostoucí ceny elektrické energie a spoří i díky úsporným a kompaktním počítačům. Řešení v podobě Intel Atom je pro tyto účely naprosto ideální - sekretářka pro svou práci zcela jistě nepotřebuje super vysoký výkon a tak není jediný důvod, proč by měla využívat silný a hlavně "žravý" počítač.

Hned samotná krabice napovídá velmi skromným rozměrům. Po rozbalení navíc zjistíte, že je celý počítač možné položit i na stůl, jako klasický desktop, nebo se může použít v typickém stylu, kdy stojí pod stolem. Ostatně uznejte sami - 350 x 137 x 416 mm jsou rozměry, které u kompletního počítače jen tak často nevidíte a setkáte se s nimi spíše jen v případě HTPC nebo podobných řešení. Právě pro HTPC nebo drobné počítače je použitá case určena.

Alfa Atom - atomový počítač do kanceláře
i Zdroj: PCTuning.cz
Alfa Atom - atomový počítač do kanceláře
i Zdroj: PCTuning.cz
Alfa Atom - atomový počítač do kanceláře
i Zdroj: PCTuning.cz



       

Na prví pohled celá sestava působí velmi nenápadně. Decentní design a konzervativní provedení jasně napovídají, že je celý koncept směřován právě do kanceláří, kde není prosto pro moderní "svíticí" skříně. Provedení skříně umožňuje postavit celý počítač na stůl, jako desktop, nebo jej můžete pohodlně schovat pod stůl či do šuplíku. I přes to všechno ale bychom přeci jen ocenili o něco kvalitnější materiály - ty v tomto případě rozhodně nedosahují příliš vysoké kvality. Každopádně se ale výrobce udržel v potřebných hranicích - malé rozměry a decentní provedení jsou primárními požadavky. Z fotografií asi sami dobře vidíte, v jakém stylu je case proveden a zcela jistě si utvoříte vlastní názor. Nemůžeme pronést finální verdikt, neboť tento aspekt závisí na osobitých požadavcích každého potenciálního zákazníka.

Technické specifikace

Komponenta

Model

ProcesorIntel Atom 230 - 1.6 GHz, FSB 533 MHz, 512 kB
Základní deskaMini-ITX kompatibilní s mATX, socket 775,
Operační paměť1 GB DDR2 667 MHz
Grafická kartaIntel® Graphics Media Accelerator 950
Pevný disk160 GB, 7200 ot./min. SATAII
Optická mechanikaDVD R/RW Samsung, SATA
Zvuková kartaRealtek® High Definition Audio
Počet USB6
Rozměry350 x 137 x 416 mm

Orientační cena:

4 900,- s DPH

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama