Grafické karty Nvidia GTX končí, po levnějších kartách se poohlédněte jinde
i Zdroj: Nvidia
Novinka Grafické karty Nvidia GTX končí, po levnějších kartách se poohlédněte jinde

Grafické karty Nvidia GTX končí, po levnějších kartách se poohlédněte jinde

David Švrček

David Švrček

6. 3. 2024 16:23 10

Podle uniklé zprávy Nvidia ukončila výrobu grafických karet řady GTX. Poslední kusy čipů byly rozeslány výrobcům. Hráči loudící po alternativě se mohou poohlédnout jinde.

Reklama

Po téměř 19 letech by Nvidia, podle úniků, měla přestat vyrábět grafické čipy do karet řady GTX. Tedy nižší řada grafických karet, které byly oblíbené primárně pro svou nižší cenu, oproti vyšší řadě RTX. Připraví nám ale Nvidia adekvátní náhradu? Nebo se budeme muset smířit s vyššími cenami grafik řady RTX? To zůstává záhadou. Zájemci se však mohou poohlédnout jinam, např. ke konkurenčnímu AMD nebo na nové grafické karty Intel

První grafická karta řady GTX přišla na trh již v roce 2005, Nvidia GeForce 7800 GTX. Později, v roce 2008 nabrala karta GTX 280 masové popularity a značka “GTX” se stala pro Nvidii hlavní až do představení grafických karet řady RTX 2000 v roce 2018. Stále však nová řada GTX 1600, která přišla na trh v roce 2019 neztrácela na popularitě, primárním lákadlem byl dobrý poměr ceny a výkonu. 

Grafická karta GeForce GTX 1650 Super
i Zdroj: Adam Vágner / PCTuning.cz
Grafická karta GeForce GTX 1650 Super

Příspěvek kanálu Board Channels říká, že v plánu pro výrobu Nvidie již žádná další výroba čipů GTX není a že je výroba “zcela ukončena v 1. čtvrtletí roku 2024.” Společnostem třetích stran tak byly dodány poslední čipy pro výrobu svých karet a dle odhadů zmizí tyto karty z pultů obchodů za 1 až 3 měsíce. Uvidíme, jak se k celé situaci postaví Nvidia a co ve své nižší cenové třídě nabídne, například uvedení levnější karty RTX 4050 by rozhodně nebylo špatné :).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama