intel-se-zajima-o-smartphony
Novinka Intel se zajímá o smartphony

Intel se zajímá o smartphony

Michal Kleman

Michal Kleman

18. 5. 2009 00:00 2

Společnost Intel zveřejnila prezentaci, ve které odkrývá své plány na expandování do segmentu chytrých telefonů.

Reklama

O víkendu na setkání akcionářů promluvil Anand Chandrashekar, senior vice president Intel Ultra Mobility Group. Z jeho prezentace můžeme zjistit, že společnost hodlá expandovat dále, než k MID a navigacím. Generace procesorů po Menlow (součastný Intel Atom) by měla zasáhnout i smartphony střední třídy. Moorestown, následovník Atomu, který je plánovaný na konec roku, by měl být dostupný i v dražších smartphonech, v roce 2011 pak bude následovat platforma Medfield, kterou pravděpodobně nalezneme i v levnějších telefonech.

Intel se zajímá o smartphony
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma Moorestown kombinuje procesor, grafický čip i řadič pamětí do jednoho SoC zařízení. Chybět nebude ani integrovanýI/O hub pro připojení bezdrátových, úložných a zobrazovacích zařízení. Podle nových tvrzení má být spotřeba oproti platformě Menlow v klidu až 50x nižší! Musím ale podotknout, že ntel si snad tyto čísla "cucá z prstu," první zprávy tvrdily o 50% nižší spotřebu, následující pak už 10x nižší.

Intel se zajímá o smartphony
i Zdroj: PCTuning.cz

Až čipy Medfield budou provozuschopné i v levnějších mobilních telefonech, předchozí generace totiž bude stále vyráběná 45nm procesem, kdežto Medfield už bude vyráběn 32nm procesem. Detaily o tomto zařízení neznáme, pravděpodobně však půjde pouze o shrink předchozí generace procesorů (tick tock strategie se uplatní i na mobilním segmentu). Jistí si však můžeme být jedním, procesory ARM mají v mobilním segmentu téměř absolutní hegemonii a do roku 2011 jistě podniknou výrobci CPU této architektury co nejvíce kroků, aby svou pozici ještě upevnili. Na druhou stranu x86 procesor v mobilním telefonu bude znít opravdu zajímavě i za dva roky.

Intel se zajímá o smartphony
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle Tech Connect Magazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama