k10-5-bude-phenom-ii
Novinka K10.5 bude Phenom II

K10.5 bude Phenom II

Michal Kleman

Michal Kleman

13. 11. 2008 00:00 2

Na konci tiskové konference ohledně vydání 45nm serverových procesorů s jádry Shanghai padlo i několik slov ohledně desktopových čipů. Změní se jak jejich komerční název, tak jméno celé platformy.

Reklama

Herní platformu AMD Spider jste jistě postřehli, šlo o spojení grafické karty ATI Radeon HD3800, čipsetu AMD RD770, RD780, popřípadně nejvyššího modelu RD790 a procesoru založeném na architektuře K10, tedy Phenom X4 nebo Phenom X3. Jejím následníkem má být platforma Dragon, která bude debutovat v první čtvrtině roku 2009, společně s vydáním procesorů s pokročilejším výrobním procesem a s paticí AM3.

K10.5 bude Phenom II
i Zdroj: PCTuning.cz

Dragon tak oproti Spideru vymění téměř vše. Patice AM2+ bude nahrazena socketem AM3, grafické karty ATI Radeon HD3800 s jádry RV670 budou vyměněny za novou sérii HD4800 s mnohem výkonějšími jádry, stejné zůstanou pouze čipové sady. A konečně procesory, jejich značení nemá být Phenom X4 a pěticiferné číslo, jak jsme se dosud domnívali, na tiskovce AMD byl zmíněn název AMD Phenom II X4, trochu to vypadá, jako by se výrobce chtěl distancovat od první série méně povedených produktů na architektuře K10.

AMD Dragon má větší možnost se prosadit, největší slabina minulé platformy totiž byla především v procesorech, jež se snad nyní zlepší v mnoha aspektech. Navíc pro řešení AMD hovoří silné a kvalitní grafické karty za nízké ceny, nyní už je jen otázkou marketingu, jak svou platformu prosadí a bohužel musíme konstatovat, že marketingové oddělení AMD nikdy nebylo z nejsilnějších.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama