minitest-dv-videostrizna-canopus-dvstorm2
Zábava Článek Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2

Novotný Viktor

Novotný Viktor

10. 3. 2003 00:00 35

Pokud je někdo nebo něco úspěšné, stává se, že se na tento úspěch naváže druhým vydáním. Ne jinak je tomu i u střihací karty Canopus DVStorm2, protože její předchůdce Canopus DVStorm byl také velice oblíbený a úspěšný. Co tedy DVStorm2 dokáže? Neváhejte a pusťte se do prověření této karty spolu se mnou...

Reklama

Zhruba před dvěma lety byla na náš trh uvedena střihací karta DVStorm, takřka první střihová karta, která dovolovala editaci videa v reálném čase s přímím výstupem v DV. Byla postavena na základě patentované technologie firmy Canopus => Canopus Scalable Technology. Jedná se o tak zvanou škálovatelnou technologii, díky níž se střihový výkon nezakládá přímo na výkonové možnosti samotné karty, ale je určen výkonem celé sestavy, hlavně pak výkonem procesoru. To tedy znamená jistou investici do budoucna (koupíte-li kartu dnes a výkonnější procesor později, vždy se vám to zhodnotí na střihovém výkonu).

Samotná karta vychází (jak již bylo předesláno) z původního DVStormu. To znamená, že hardwarový základ je stejný, byl doplněn jen o MPEG modul, který jste si mohli dříve jen dokoupit. Tento modul využívá stejný čip Panasonic (Canopus ho vyvíjel spolu s Panasonicem) jako MVR-1000, výsledky kódování jsou tedy totožné, až na malý fakt, že zde není použitý 3D šumový filtr na analogové výstupy. Díky tomuto modulu můžeme zaznamenávat video do MPEGu jak z analogových tak i z DV vstupů. MPEG soubory je možné díky tomuto modulu prohlížet přímo na TV monitoru.

Podstatné změny se tedy udály zejména v dodávaném software a v použitých ovladačích. Majitelé prvních DVStormů mají tedy možnost učinit upgrade pouhým dokoupením software a MPEG modulu.

Popis karty

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Přímo na kartě jsou konektory S-video vstupy/výstupy, jeden FireWare (IEE1394, i-link - jak se komu líbí ..) a  audio vstup/výstup v provedení MiniJack.

Ke kartě se dá dokoupit i StormBay (není součástí balení), na kterém jsou konektory: FireWare, vstupy/výstupy Cinch a S-video.

Instalace

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace je poněkud delší, než bývá zvykem, nejde ani tak o složitost, ale o množství dodaného software. Je však škoda, že mezi tímto softwarem už nenajdeme Boris Graffiti a Factory jako u první verze DVStormu. Místo DVDit! je zde přibalen Ulead DVD Workshop, tuto změnu vítám, protože tento software patří mezi dnešní špičku v DVD authoringu. Jako další přibalené programy jmenujme například: Acid Style Dj 3.0 od Sonic Foundry - pro komponování hudby jako podklad pod video. Komponuje se zde pomocí skládání jednotlivých zvukových smyček, které jsou na druhém CD.

Zaznamenávání videa

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Základním programem pro záznam je zde DVcapture, ve kterém je možné zaznamenávat najednou z analogového i digitálního vstupu a dokonce lze využít ještě jeden vstup (třeba obyčejný OHCI adapter). Pro kontrolu je to, co zaznamenáváme, zobrazováno i na TV monitoru.

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si chcete záběry nejdříve prohlednout a navolit, které se budou ukládat na disk a které ne, poslouží Vám k tomu StromNavi. Já jsem si v něm podrobně vybral co přesně chci z videokamery zkopírovat a pak už jsem jen počkal, až se to automaticky provede.

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro nahrávání do MPEGu je zde připraven Media Cruise, lze v něm zaznamenávat video jak z analogových tak i z digitálních vstupů. Podporovány jsou formáty: MPEG-1. MPEG-2 (D1,D2) a Video CD. Datový tok: v MPEG-2 2000-4000 kbps - pevně nastaveno, MPEG-2D2 15000 kbps, MPEG-1 1000-1800 kbps. Media Cruise však zajišťuje i přehráváni audio CD.

Práce s videem

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavním úkolem DVStormu je práce s videem v reálném čase, čehož se dosahuje plug-iny zejména pro StormEdit a pro Adobe Premiere. Je zde k dispozici okolo třiceti video- a sedmi audio- filtrů, které pracují plně v reálném čase a tudíž jich můžeme použít na jednom místě více a pořád bude vše probíhat v reálném čase. Samozřejmě jediným limitujícím elementem je výkon našeho procesoru. Nejnáročnější filtry jsou podle mne barevné korekce, kde je možnost zobrazit vektoroskop a diagram vlnových délek.

K možnostem z původního DVStormu přibyly ještě tyto: Nastavení úrovně bílé a černé, Raster scrool - vertikálně zvlní obraz, Zrcadlení, Loop slide, Tunel vision. Filtry si můžeme upravit a dokonce uložit pod vlastním názvem.

Vytvoření DVD

Minitest: DV videostřižna Canopus DVStorm2
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak již bylo zmíněno, je zde přiložen i velmi dobry software Ulead DVD Workshop - pomocí kterého si zvládne opravdu každý vytvořit vlastní DVDčko. Mě například netrvalo ani čtvrt hodiny a už jsem ovládal základní funkce a byl jsem schopný vytvořit si z videomateriálu, se kterým jsem pracoval, pokusné DVD.

Další plug-iny

Sem patří například: Zásuvný modul do Adobe Photoshopu, který při stisku zvolené klávesové zkratky zobrazí náhled přímo z tohoto programu na TV monitor. Modul pro After Effect, který se dříve musel dokupovat.

Malý testík - slibovaného výkonu

Žádná dosud existující střihová karta (v této kategorii) není schopna přehrávat pět vrstev videa současně v reálném čase. Tak jsem byl zvědav, zda bude DVStorm2 v tomto první. Po chvilce skládání videa, filtrů a titulků, jsem dostal tak trošku bláznivé prolínání obrazu v obraze a k tomu občas titulek. Takto připravený projekt jsem tedy spustil na PC s Athlonem XP 2000+ a 768MB RAM a upřel jsem zrak na TV monitor. Ano ! Opravdu vše jelo v reálném čase.

Závěr

Myslím si, že DVStorm2 je ukázkou toho, že firma Canopus patří mezi světovou špičku výrobců střihacích karet oprávněně. Jde totiž o kartu, která podle mne uspokojí i ty nejnáročnější uživatele.

Canopus DVStorm2 zapůjčila firma: Syntex Praha
Cena: 35 990 Kč bez DPH

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama