msi-personal-cinema-fx5200
Hardware Článek MSI Personal Cinema FX5200

MSI Personal Cinema FX5200 | Kapitola 2

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 7. 2003 00:00 35

Seznam kapitol

1. Personal Cinema FX5200 2. TV / Video funkce a závěr

MSI Personal Cinema FX5200 je dalším z hřebíčků do rakve analogového videa. Pokud tuto kartu nainstalujete (např. do MSI Mega PCI :), můžete videorekordér a herní konzoli dát klidně do bazaru - tedy poté, co si z pásků zazálohujete ty staré krásné filmy jako Rambo, Utrpení sv. Šebestiána (namluvené jedním monotónním hlasem) aj..

Reklama

AV Breakout Box

AV Breakout Box umožňuje připojit videorekordér, TV, DVD, projektor k PC. S kolegou z PCTuningu jsme sice museli uplatnit metodu "pokus omyl", než jsme zjistili jak zapojit ty vstupy do zvukové karty, ale nakonec jsme zvuk, který je přes ně veden, zprovoznili.

Breakout Box je hliníková krabička s přípojnými body Video + Audiio IN/ OUT
i Zdroj: PCTuning.cz
Breakout Box je hliníková krabička s přípojnými body Video + Audiio IN/ OUT

Zde je vyobrazení od MSI, co vše lze na AV Breakout Box připojit a jak.

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

Dálkové ovládání

Ovládač je tím, co promění váš počítač ve skutečnou A/V sestavu. Na první pohled se neliší od kvalitního ovladače domácí audio-videotechniky. Pokud jste viděli RF ovladače ke kartám ATI All-inWonder zjistíte, že evidentně pocházejí ze stejné stáje (ten od nVidie má však poněkud více tlačítek).

  • Křížový ovladač ve tvaru kolečka může nouzově nahradit myš při pohybu kurzoru po desktopu,
  • 5 zelených tlačítek si pomocí programu NVRemote můžete nalinkovat na různé multimediální aplikace (přehrávače DivX), prohlížení vlastních fotek, videa a podobně...

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

Přijímač dálkového ovládání

Přijímač je připojen na USB a funguje na principu RF/ rádiových vln (není tedy "Infra" jak je u levnějších dálkových ovládání obvyklé). V praxi je tedy jedno, kam dálkovým ovládáním míříte a také má větší dosah, výrobce uvádí asi 10 m.

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

Software dodávaný s kartou

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Ulead DVD MovieFactory 2.0 - umožňuje vypalovat vlastní video na DVD nebo CD,
  • Ulead VideoStudio 6.0 - nástroj pro editaci videa (sestřih, ozvučení, titulky),
  • InterVideo WinDVR 2.0 - program pro sledování a nahrávání TV NVDVD 2.0 - přehrává DVD audio/video disky

NVDVD 2.0

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

NVDVD 2.0 přehrává většinu typů mediálních souborů a DVD přičemž plně využívá firemní HW akcelerace a filtrů, které poskytují čipy nVidia. Data lze organizovat v playlistech, a to video, audio i obrázky dohromady. Program se rychle nahrává, sice ne tak rychle jako WinAmp 2.x, ale dostatečně svižně a to je příjemné. Tato douška k rychlosti spouštění má svůj důvod a tím je InterVideo WinDVR.

InterVideo WinDVR

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se to na první pohled nezdá, WinDVR je komplexní program na ovládání TV tuneru pomocí kterého můžete TV signál nastavit a vyladit téměř k dokonalosti. Nedisponuji kabelovou televizí, ale i obraz z antény mě mile překvapil.

V programu je možné nahrávat video ve formátu MPEG-2, a to ve třech různých kvalitách, přičemž v nastavení Best Quality je obraz limitován už jen kvalitou (zašuměním) TV signálu, bitrate je 6883 Kbit/sec - při rozlišení 720x576 25fps a CD kvalitě zvuku.

V programu lze také típat obrázky přímo z televize a jeden jsem přihodil pro zajímavost, protože TV obraz digitálního tuneru je opravdu kvalitní, a to i ve srovnání s TV kartou Pinnacle a to je co říct!

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si prosím především šťavnatých barev a úrovně šumu, to nebývá u TV tunerů vždy zvykem.

Jen snad jedna výtka k programu WinDVR, a to, že jeho spouštěcí čas je neuvěřitelně dlouhý. Pochybuji, že by vina byla na straně mého systému, protože dioda disku nevykazuje žádnou aktivitu, zvuk TV je slyšet, ale program nikde. Totéž platí pro jakékoliv nastavení a potvrzení změn v setupu programu, vždy trvá velmi dlouho než program dokončí akci.

Martajz: Spouštění je až neskutečně dlouhé. Při srovnání s již zmíněným Pinnaclem je karta velmi obstojná co do kvality obrazu, ovšem ovládací software výsledný dojem kazí. Také je škoda, že nefunguje klasická kombinace šipek při volbě kanálu a změně hlasitosti.

Ulead DVD MovieFactory

Prográmek pro zálohování videa na CD. Na oko příjemné rozhraní klasických proporcí pálícího programu a tak myslím, že není nutné jej více rozebírat. Firma MSI jej zřejmě přidala do balíčku, aby uživatel mohl video zpracovat komplexně, a to i s vypálením na CD medium.

Ulead VideoStudio 6

A to nejlepší nakonec, Ulead VideoStudio 6 je naprosto jednoduše ovladatelný a vizuálně příjemný "stříhací" program. V modré horní liště se nachází menu ve formě jakéhosi wizardu, kde postupujete zleva doprava a tudíž byste neměli nic zkazit. Pokusím se nastínit jak:

Start - vytvoření, otevření souboru projektu
Capture - grabování videa přímo z TV či video-in signálu
Storyboard - vytvoření scénáře
Effect - efekty přechodu mezi scénami A a B tak, že přímo vidíte efekty při výběru
Overlay - mohu rozhýbat jednotlivá okna videa různě po ploše projektu
Title - otitulkuji svůj výtvor
Audio - nastavím zvukový soubor k přehrávání s videem
Finish - projekt buď uložím nebo rovnou vypálím video soubor na DVD/CD a jsem hotov

MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

Chtěl jsem jen ukázat jednoduše filozofii tvoření video dokumentu v Ulead VideoStudio 6 a samozřejmě každý z kroků wizardu má své zevrubnější nastavení. Program Ulead VideoStudio 6 je dle mého názoru určen pro začátečníky s digitálním videem, a proto zřejmě odborníka nemá čím upoutat.


MSI Personal Cinema FX5200
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI Personal Cinema FX5200 není ničím jiným, než současnou a mnohem levnější kopii funkčnosti, kterou před více než rokem nabídla firma ATI v modelu All-in-Wonder 8500. Kuriózní je, že výkon zůstal podobný, zatímco dnešní cena tohoto řešení je sotva poloviční (to konec konců platí i pro grafiky, procesory, atd...). Co tyto karty ještě spojuje je digitální TV tuner (kéž by ATI u něho zůstala dodnes) a téměř identický dálkový RF ovladač.

P.S. ATI je dnes pochopitelně, co se týče výkonu posledních All-in-Wonderů, poněkud jinde.

Jelikož je výkon GeForceFX 5200 na spodní úrovni dnešních moderních 3D akcelerátorů (pamatujte na mou poznámku o tom, že FX 5200 je dnešním ekvivalentem karet dřívějších karet řady MX), není Personal Cinema FX 5200 vhodná pro ty, kteří se zaměřují především na Hi-end 3D (ti se musí poohlédnout po posledních All-in-Wonderech). Milovníky současných 3D her, videa, TV a multimedii však toto řešení jistě více než uspokojí.

Klady

  • DirectX 9, OpenGL 1.4,
  • digitální tuneru,
  • RF ovladač,
  • přibalený software,
  • tiché chlazení.

Zápory

  • průměrný výkon 3D,
  • software ovládací tuner WinDVR (délka odezvy)

Otázkou zůstává cena. Když zvážíme cenu testované MSI Personal Cinema FX5200, která činní řádově 5700 Kč s DPH a cenu "holé" GeForceFX 5200 (cca 3000 Kč s DPH), tak mi vychází 2700Kč na digitální TV tuner, dálkový ovladač, AV Breakout Box a přidaný software. Z tohoto pohledu mi hodnota balíčku MSI Personal Cinema FX5200 mi připadá více než přiměřená. Stejně jako u ostatních grafických karet MSI je poskytována záruka 3 roky.


Testovaná karta byla zapůjčena firmou

Levi International

.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama