pc-skrin-aopen-ml-h600b
Skříně, zdroje, chladiče Článek PC skříň: AOpen ML H600B

PC skříň: AOpen ML H600B | Kapitola 2

Voigts Martin

Voigts Martin

28. 5. 2003 00:00 50

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Lak, konstrukce, prostor

Hledáte ten správný "domov" pro svůj hardware? Poohlížíte se po kvalitě za přijatelnou cenu? Potom si nenechte ujít tuto recenzi. Pojednává o skříni H600B, vybavené velmi tichým 350W zdrojem, z produkce firmy AOpen.

Reklama

Podívejme se však na samotnou skříň. Není totiž pravdou, že na skříni nezáleží a podstatný je jen zdroj. Skříň není jen držákem komponent, neodmyslitelnou součástí její funkce je také stínění proti elmag. zářením a rozvod tepla - například od disků. Ochranu komponent snad není třeba zmiňovat.

Potenciální zájemce o tuto skříň jistě potěším – její plechy jsou překvapivě pevné a nekroutí se, totéž lze říci i o celé skříni. Spoje jsou provedeny velice pevně a není na místě obávat se, že se časem skříň sama rozpadne – jak tomu je u mnohých skříní jiných výrobců. Nedávno se mi taková "havárie" stala u dva roky starého počítače, když jsem vyndával základní desku.

Celá skříň je provedena, jak bylo řečeno v úvodu (a jak je patrné i z doprovodných fotografií) v černé barvě. Ta se dnes (v době černých panelů TFT, klávesnic a myší) dá považovat již za "druhý standard", se kterým uvažuje i většina výrobců mechanik. To je důležité, hodláte-li mít vše v jedné barvě a nechystáte-li se mechaniky lakovat svépomocí či použít nějaké krycí panely. Černá čela mechanik jsou již běžná, a tak není proč tuto barvu odmítat na skříni.

PC skříň: AOpen ML H600B
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak lze lakování celé skříně pochválit, jedná se o precizní práci a kvalitní materiál. Jedinou výtku mám spíše k barvě samotné. Výrobce použil kvalitní materiál a standardní barvu, problém vidím spíše ve... špíně. Na černé je totiž poměrně dobře vidět prach, a tak bych se spíše přikláněl k tmavě šedé barvě s grafitovým efektem - na té je případný prach vidět poněkud méně.

Rozměry

PC skříň: AOpen ML H600B
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo se někdy trápil nad stavbou počítače do skříně rozměrů pidi-mini, jistě nehodlá takovou zkušenost opakovat. U této skříně se opravdu není třeba obávat, že by se někde prostoru nedostávalo. Jedná se o skříň domyšlenou do obrovských detailů, a tak rozhodně není třeba obávat se nedostatku prostoru v takřka jakékoliv situaci.

Vychytávky

U takovéto skříně lze očekávat nějaká ta vylepšení oproti levnějším kouskům. Jedná se tedy nejen o již zmíněné chlazení zdroje, které je nejen účinné, ale také opravdu velmi tiché...

Mezi další vylepšení patří například vyklopitelné nožičky pod skříň. Ty jsou dobré v situaci, kdy si nejste stoprocentně jisti stabilitou počítače na podlaze.

PC skříň: AOpen ML H600B
i Zdroj: PCTuning.cz

I na čelním panelu jedno najdete – jedná se o uzavíratelný panel se dvěma porty USB a dvěma klasickými vývody pro 3,5 mm konektor jack od zvukové karty. Zejména ten pro sluchátka lze označit za velmi užitečný.

PC skříň: AOpen ML H600B
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladit v této skříni je opravdu jednoduché. Připraveny pro jsou zde totiž dva otvory pro 80mm ventilátory na zadní části skříně; z toho jeden je již osazen ventilátorem se sníženými otáčkami.

PC skříň: AOpen ML H600B
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce myslel i na ty, kdo chtějí skříň modifikovat. Jako doplněk lze zakoupit bočnici s průhledným plexisklem. Toto plexi je umístěno přímo v prostoru nad kartami a poskytuje poměrně pěkný "výhled" do útrob počítače. Přitom nejsou vidět mechaniky ani zdroj, což pro některé může znamenat plus, pro jiné minus. Většina lidí si nejspíš plexi bočnici vyrobí sama, je ale dobře, že výrobce myslel i na toto. Své kupce si takováto věc jistě najde - nevýhodou je, že si neužijete tu legraci s řezáním a dostanete řešení "až pod nos".

Poznámka: Když už je řeč o tomto plexi okénku - v době psaní recenze, když už byla skříň zpět v Levi, mne napadlo, že by bylo vhodné k osvětlení vnitřku skříně použít ne studenou katodovou výbojku, jak je obvyklé, ale El-Wire, který mám rovněž zapůjčen k testu od Petra Dudka z www.dcase.cz. Je škoda, že mne to nenapadlo dříve. Obvod okénka totiž zhruba odpovídá délce tohoto svítícího kabelu.

Jak se v tom staví

Jak již bylo řečeno výše, ve skříni je místa habaděj (i na ten zmíněný server).  Plechy jsou u hran obroušené - nehrozí tedy ani poškrábání či dokonce pořezání od ostrých hran.

U tohoto modelu se setkáte s kolejničkami pro uchycení mechanik, stejně jako tomu je u jiných skříní podobné cenové kategorie. Myslím, že to není ani dobře ani špatně, protože každý upřednostňuje něco jiného a setkáte-li se s mechanikou, jejíž rozměr přesně neodpovídá specifikaci (stačí odchylka o zlomek milimetru), může se vám stát, že bude po roztočení média drnčet o okolní plechy. V tomto ohledu je pevné přišroubování mechanik o něco jistějším řešením, i když ani u kolejniček to rozhodně není častý jev.

PC skříň: AOpen ML H600B
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvláštností této skříně je prostor určený pro 3,5“ mechaniky. Ten je totiž rozdělen na dva koše, z nichž jeden je připevněn ke dnu, a tak je v případě, že máte jen jeden disk, lepší umístit do jednoho koše disketovou jednotku a do druhého pevný disk. Zamezíte tím přehřívání disku, což je jedině dobře. Studený vzduch se totiž, jak známo, drží nízko.

Nepříliš mobilní řešení

Nevýhodou dražších a kvalitnějších skříní je jejich horší mobilita. Materiál, který je použit navíc, se zkrátka projeví i na tom, že je skříň o dost těžší než její levné kolegyně. Pokud je však vaší prioritou mobilita, nejspíš se ani nepoohlížíte po běžném desktopovém řešení.

Sumírujeme

Do testu jsem zatím schválně nezapojil ani hodnocení z hlediska chlazení. Jak již bylo uvedeno v článku o vodním chlazení, dokud nejsou dány pro všechny testy stejné podmínky a jasná pravidla, nemá žádný smysl tyto aspekty hodnotit jinak než vlastním subjektivním pocitem, jenž nemusí být vždy ten správný. Pokud vám tedy pomůže, když uvedu, že s chlazením v této skříni můžete být spokojeni a že jsem dosahoval slušných teplot (jež nemá smysl zveřejňovat, protože nemám k dispozici přesný údaj např. o okolní teplotě – to se ale do příštího testu změní), máte to tu mít. Jak jsem však řekl, jedná se o subjektivní pocity.

Co lze na této skříni vyzdvihnout, je celková kvalita zpracování, a to i u laku, velká pevnost a dobré řešení umístění disků. Unikátní je velmi tichý zdroj, který byste samostatně nejspíš sháněli marně.

Mám-li se závěrem vyslovit k tomu, zda tuto skříň doporučím, mohu s klidným svědomím říci, že ano. Za své peníze získáte nejen výborně zpracovanou skříň, ale také skvělý a hlavně nádherně tichý zdroj. Za úvahu stojí také to, že celkově vás takováto skříň a zdroj vyjde na mnohem menší peníze, než kdybyste kupovali zboží obdobné kvality samostatně.

Poznámka: Cena skříně AOpen H600B je 2730Kč bez DPH (včetně tichého 350W PFC zdroje).

Za zapůjčení této skříně děkujeme firmě Levi International a.s.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama