pctuning-cz-zmenil-majitele
Zábava Článek PCtuning.cz změnil majitele!

PCtuning.cz změnil majitele!

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

12. 1. 2008 21:00 54

Provozování serveru velikosti PCtuning.cz není snadná věc. Pro většinu velkých inzerentů jste stále moc malí = ve výsledku výtěžek z reklamního prostoru (i když PCtuning měsíčně zobrazí průměrně 5,5M stránek) není nijak vysoký, přičemž nároky čtenářů stále rostou. Proto jsem hledal partnera, se kterým bych mohl posunout vývoj PCt dále do budoucnosti. A povedlo se...

Reklama

Internet se mění a z obrovského hřiště nadšených amatérů se pomalu proměňuje na čistě profesionální kolbiště (a nikdo to nezmění, ať se mu to líbí nebo ne). Zatímco dříve stačila chuť něco dělat a několik desítek MB prostoru na hostingu, dnes je už pro solidní "internetovou novinařinu" nutné čím dál tím lepší zázemí. A nároky rostou i na straně uživatelů – co jim stačilo dříve, dnes už zdaleka není dost. Pryč jsou ty časy, kdy jsme uveřejňovali několik řádků textu denně (vesměs přeložených článků), dnes už v tomto oboru platí jiná měřítka. Servery, které věci dělaly "postaru", už mezi námi nejsou nebo pozvolna ustupují. Dnešní standard představují bohatě ilustrované články a pomalu bude třeba začít s videorecenzemi  (a ty už na koleně opravdu neuděláte).

Druhá strana mince

Aby vše šlapalo co nejlépe, je nutný zdroj příjmů – tím je u časopisů internetová reklama (předplacené "speciály" se nikdy neujaly). Pokud ale do internetové reklamy proniknete, zjistíte, že to není standardní tržní prostředí - to se totiž charakterizuje rovnováhou nabídky a poptávky. Ne tak na českém internetu - nabídka reklamního prostoru zde více jak 40x překračuje poptávku... V této situaci se stále častěji dostávají ke slovu "jiné argumenty" jako kontakty, lobbing, propojení firem, známosti, finanční bonusy, prémie a v neposlední řadě i silové vyjednávání. Prostě čím jste větší, tím větší slovo v reklamě máte (a poloviční server je téměř nic). Nemusíte být experty na internet, abyste zjistili, že většina objemu reklamy je dnes realizována přes ty největší hráče. A ti menší? Buďto zůstávají v poloamatérské rovině, nebo zkoušejí v reklamním buši najít své místečko, kde se dá nejlépe uspět.

Na rozcestí

PCtuning v této solitérní situaci vydržel celých osm let. Dělali jsme vše možné, abychom mohli pokračovat ve stejném tempu dále (vyzkoušeli jsme opravdu všechno možné). A stejně jako v minulých létech jsem na konci minulého roku znovu stál na rozcestí a uvažoval, jak budeme pokračovat dál. Mohli jsme jet "postaru" (ale víme, jak to končí), nebo si najít silného partnera. Zvolili jsme druhou cestu. Po dlouhém průzkumu jsme nevsadili na "staré známé firmy" – nejlepší podmínky nám nabídlo středně velké vydavatelství Mediacop s.r.o, pod jehož křídly vychází velmi solidní časopis Týden a společensko-reportážní týdeník Instinkt a který rozjíždí rychle se rozvíjející web Týden.cz. Poté, co jsme se ujistili, že můžeme pokračovat v nezávislém rozvoji našeho média (redakce i týmy obou firem zůstávají na svých místech) i že náš tým zůstane původní a navíc jej budeme moci posilovat, jsem se rozhodl do toho "praštit". PCtuning právně od 1.1., a prakticky od dnešního dne, přechází pod Týden.cz.

Co to znamená pro Vás? Prakticky nic, na nové adrese pctuning.tyden.cz (dostupné i přes dosavadní doménu pctuning.cz) najdete původní server se stejným obsahem. Nebudeme měnit zaměření, ani počet článků; silný partner nám však dává podmínky pro kvalitnější práci, stabilitu a nezávislost na rozmarech reklamního trhu.

Co dál?

Budeme pokračovat v soutěžích "Pimp my Computer" a "OverclocKING" (zítra vyhlásíme prvního výherce-přetaktovávače a dalšího vylosovaného "pimpera"). Pracujeme na novém publikačním systému (kde časopis bude propojený s disk. forem jediným loginem) a na nových službách pro čtenáře (download, bazar..). Postavíme malé videostudio (základ pro připravované videorecenze) a konečně se rozjedeme více do světa (na veletrhy, výstavy). Autoři zase mohou počítat s postupným navyšováním honorářů + se zkvalitněním služeb (zejména zlepšení agendy kolem zápůjček).

Osobně se na nejbližší dobu těším a Vy máte všechny důvody těšit se také. Navíc, což je další šance pro některé z vás, za několik dní spustíme nábor na další nové spolupracovníky. Spolu s novým partnerem uděláme maximum pro to, abyste vás PCtuning.cz bavil ještě více než dosud!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama