pentagon-vytvori-kybercentrum
Novinka Pentagon vytvoří KyberCentrum

Pentagon vytvoří KyberCentrum

Martin Stančík

Martin Stančík

24. 6. 2009 00:00 8

Pentagon posvětil vytvoření Kybernetického centra, které bude dohlížet na snahy americké armády o ochranu jejích počítačových sítí.  

Reklama


Kybernetické centrum (KC) vzniklo včera podpisem ministra obrany Roberta Gatese. Jeho velitelství, které bude nejspíše umístěno ve Fort Meade ve státě Maryland, bude zodpovědné pouze za bránění systémů americké armády, řekl mluvčí Pentagonu Bryan Whitman.


Při otázce, zda bude centrum schopné provést i ofenzivní operace, stejně jako defenzivní, odmítl Whitman odpovědět přímo. "Budou se soustředit na ochranu sítí a podniknou všechny nezbytné kroky, aby toho docílili," dodal vyhýbavě. Nové centrum začne fungovat v říjnu a na plný plyn pojede asi za rok. Prezident Barack Obama minulý měsíc řekl, že jmenuje člověka, který by měl koordinovat boj s kybernetickým zločinem.

 V minulosti se objevily zprávy, že jsou americké sítě napadány Číňany, tyto útoky však prý po zveřejnění zpráv skončily. Pod americké ministerstvo obrany spadá 15 000 sítí a okolo sedmi milionů počítačů a dalších technologických zařízení. "Naše bezpečnostní systémy jsou kontrolovány každý den," říká Whitman. "Víme, že se cizí vlády snaží vytvořit kybernetické síly, které by mohly používat k získávání nových informací."
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama