prehled-netbooku-blizke-budoucnosti
Novinka Přehled netbooků blízké budoucnosti

Přehled netbooků blízké budoucnosti

Michal Kleman

Michal Kleman

23. 2. 2009 00:00 5

Veletrh CeBIT bude plný novinek a mnoho představených produktů bude rovnou i vypuštěno na trh. To se týká i některých netbooků společností jako je Asus, Dell, Gigabyte, nebo MSI.

Reklama

Začneme abecedně, první se tedy na scénu dostane velice zajímavý laptop Asusu z řady EEE, který však mezi EEE netbooky moc nezapadá. Samozřejmě, je malý a je od Asusu, každopádně jeho výbava a pravděpodobně i cena nabude jednoduše mezi modely EEE zapadat. Jak můžete vidět níže na obrázku, Asus EEE T91 má otočný displej, rázem jej tak proměníte na tablet. Zahodtě však to nadšení, se stala fatální chyba, obrazovka není dotyková! Osobně mě napadá jediné užití takovéto napůl nedodělané "vychytávky," a to sledování filmů ve stísněných prostorách. Na druhou stranu, Asus EEE T91 je jediným z nyní představovaných notebooků, který si na CeBITu pravděpodobně odbude premiéru, ale hard-launche se můžeme dočkat až měsíce poté.

Přehled netbooků blízké budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Krom toho, nový produkt Asusu je vybaven DVB-T tunerem, WWAN a GPS modulem. To jso jistě příjemné a zajímavé změny oproti klasickým (a jistě levnějším) notebookům EEE, na druhou stranu namít dotykovou obrazovku v případě tabletu je neodpustitelná chyba, doufejme, že jí Asus do vydání napraví.

Přehled netbooků blízké budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Netbook společnosti Dell by se mohl dočkat vydání ještě před veletrhem CeBIT, ví se o něm již déle. Zvláštní však je, jakými změnami prochází. Původně výrobce na svých stránkách tvrdil, že bude různě upgradovatelný a tedy jaksi "vylepšitelný," nyní však Dell změnil svě stanovisko a například přidání druhého modulu operační paměti nebude možné, Dell Mini 10 tedy příjde s jakýmkoli množství operační paměti chcete, jen pokud budete chtít 1GB. První netbooky Mini 10 budou vybaveny systémem Windows XP, následně příjde i verze s Ubuntu a možné bude i pořídit netbook s 720P displejem a poté nebude chybět ani TV Tuner.

Na CeBITu budou jistě představeny netbooky Gigabytu. Půjde o modely M1022, M1024 a M1028. Začneme prve oznámeným modelem M1028, ten je vybaven procesorem Intel Atom N270 a 1GB operační paměti. Jako úložný prostor poslouží 160GB pevný disk, 10" displej bude mít rozlišení 1,024 x 600 pixelů. Krom toho bude tento netbook vybaven Bluetoothem, WiFi modulem, Ethernetem, na přání WWAN modulem, slotem pro SD karty, ExpressCard slotem, VGA outputem, trojicí USB portů a 1.3 megapixelovou webkamerou, operační systém v tomto případě bude Windows XP Home.

Přehled netbooků blízké budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Na rozdíl od Asusu, netbooky Gigabytu jsou vybaveny dotykovou obrazovkou a jak můžete vidět na obrázku, ta je také otočná, lze z nich tedy velice pohodnlně udělat tablet. A nyní k dalším dvěma zmíněným modelům, M1022 a M1024. První zmíněný má být k dostání s novým procesorem Intel Atom N280 s taktem 1,66GHz, zatímco druhý s označením M1024 bude pouze odlehčenou, tenčí a dražší variantou netbooku Gigabyte M1028. Samozřejmostí zůstávají vlastnosti poznamenané výše.

Přehled netbooků blízké budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

A přecházíme k poslední trojici "maličkých" notebooků, ty budou pocházet z dílen MSI. Tyto laptopy by oproti výše zmíněným konkurenčním modelům měly podávat vyšší výkon, první z nich, MSI X-Slim 320 má být necelé dva centimetry vysoký a jeho váha má být méně než 1,5kg. S osmičlánkovou baterií by měl tento laptop vydržet až 10hodin práce. Uvnitř tiká procesor Intel Atom Z530 na taktu 1,6GHz, jemu asistují 2GB operační paměti DDR2. Displej má rozlišení 1366 x 768 pixelů. Výčet dalšího vabavení čítá například 802.11a/b/g/n, Bluetooth, 3.5G síťovou kartu, 3 USB porty, Ethernet port, VGA výstup, a vše-v-jednom čtečku paměťových karet. Některé odhady tvrdí, že tento laptop je postaven na platformě nVidia ION, oficiální zdroje to však nepotvrdily. Za Notebook X-Slim 320 zaplatíte přibližně $800, tedy přes 17000Kč.

Přehled netbooků blízké budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Krom tohoto laptopu hodlá MSI vydat další dva z řady X-Slim na CeBITu. Konkurentni MacBooku Air se představí v dalších dvou kabátcích, jeden s displejem s úhlopříčkou 13,4" (X-Slim 340), druhý s 15,6" (X-Slim 600) monitorem. Oba dva oproti svému výše zmíněnému bráškovi poskytnou HDMI a VGA výstupy a jsou založeny na platformě Centrino 2, pravděpodobně na LV procesorech Core 2 Duo. Model X600 by měl navíc nabídnout eSATA konektor. Oba notebooky by se měly vyjít do cenové relace od $699-$999, tedy od 15000Kč do 22000Kč.

Podle Engadget 1 (Asus), 2 (Dell), 3 (Gigabyte), 4 (Gigabyte), 5 (MSI) a 6 (MSI)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama