prevod-dvd-do-avi-2-dil
Úložná zařízení Článek Převod DVD do AVI (2. díl)

Převod DVD do AVI (2. díl) | Kapitola 2

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

3. 1. 2003 00:00 21

Seznam kapitol

1. Obraz 2. Zvuk a finalizace

Po přečtení příspěvků diskuse původního článku DVD do AVI (DivX) jsem se rozhodl napsat jeho pokračování. Najdete v něm nastavení pro open source video kodek XviD, dále použití zvukového kodeku Ogg a upřesnění použití 2 audio stop. Najdou se jistě lidé, kterým tento postup nevyhovuje a mají "svůj zaručeně lepší", je to ale postup, při kterém si můžete spoustu věcí doladit sami a nenechat celou práci na nějakém 100 in 1 automatickém programu. Ty mají (zatím většinou) nevalnou kvalitu zpracování.

Reklama

3. Ogg

V diskusi u minulého článku se hodně lidí zmiňovalo o použití Ogg audio kodeku namísto klasické MP3. Podle profesionálních testů časopisů Stereo je komprese Ogg opravdu kvalitnější než komprese MP3 (lame). Já sice na své dnes snad ještě "nadprůměrné" repro soustavě Cambridge DTT2200 subjektivně rozdíl nepoznám, přikládám ale ke stáhnutí program OggMachine. Nebudu vysvětlovat ovládání programu. Je totiž od stejného tvůrce jako BeSweet a proto má i totožné možnosti nastavení.

4. Spojení obraz + zvuk

V Nandubu otevřeme hotové AVI a v položce Video zvolíme Direct Stream Copy. Nedojde tak k opětovné rekompresi, film se pouze znovu zapíše. V kolonce audio vybereme AC3 nebo MP3 podle typu ozvučení a taky vybereme volbu Direct Stream Copy.

Převod DVD do AVI (2. díl)
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení prokládání obrazu se zvukem

V položce Interleaving nastavíme tyto hodnoty:

Pro AC3 stopu prokládáme co 64 nebo 96ms, pro MP3 co 1 frame. Pro tyto hodnoty by měl film běžet netrhaně a bez zvukových promlk.

Pokud máme audio stopy dvě, druhou nastavíme stejným způsobem v kolonce  audio - secondary stream. Doporučuji dát jako první stopu AC3 a jako druhou MP3(Ogg). Naopak to občas nefunguje správně. Hotový film si uložíme. File - Save As Avi.

Pokud máme film na 2 CD, rozdělíme ho pomocí programu Avi Split. Měl by být součástí Gordian Knotu. Samotné rozdělení provede program Nandub. Avi Split pro něj jen vytvoří automatické makro.

Převod DVD do AVI (2. díl)
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení Avi Splitu snad není nutné popisovat ;-)

Programy, které umí přehrávat takto vytvořené dvojjazyčné verze s možností volby jazyka jsou BS Player a Power DivX Next Gen.

5. závěr

Na konec bych chtěl doporučit jednu fičurku (diky Petrovi z diskuze za tip) v podobě filtru ffdshow. Tenhle filtr má až neuvěřitelně mnoho různých pomůcek. Zobrazování titulků, ořezávání obrazu, odstranění prokládání, nastavení složek obrazu, světlosti filmu, ostrosti, filtr na odstranění šumu, zoom, změnu poměru stran obrazu, ukládání screenshotů, postprocessing a mnoho dalších.

Nesmím ještě zapomenout přibalit tenhleten volně šířitelný open source AC3 dekodér a možná potěší i s ním dodávaný plug-in do Winampu pro přehrávání AC3.

Až se objeví nové standarty a postupy v oblasti video či audio encodingu, můžete se samozřejmě těšit na další pokračování.

Ondřej Vlček

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama