stripky-o-radeonu-hd-5870
Novinka Střípky o Radeonu HD 5870

Střípky o Radeonu HD 5870

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 9. 2009 00:00 24

Dozvěděli jsme se několik zásadních novinek o nových grafikách AMD, které si nikde jinde nepřečtete. Tedy neváhejte a vstupte.

Reklama

Jelikož si právě užíváme výletu do Říše Středu (Číny), kde se sešli všechny významné osobnosti a fandové věcí kolem počítačů dneška. Je jisté, že se mnohé i dozvíme. Začněme tedy DX11 grafickými kartami z produkce AMD.

Při večeři ve slavné Pekingské restauraci U Kachničky (příznačný název hovoří za vše) jsem se sešli u jednoho stolu se Sampsou Kurrim z Nordic Hardware, blízkým přítelem Macciho, zaměstnance AMD/ATi. Pokud HW dění sledujete, tak víte, že Sampsa má vždy ES samply AMD/ATi produktů jeden z prvních na světě v hardwarové podobě, nikoli jako "nikdo" CJ z fóra B3D, který vždy jen čerpá se sjadů od AMD. Sampsa měl první AMD TWKR, Radeon HD 4870X2 a mnoho předchozích produktů dávno před koncem NDA. A právě tento člověk se o nových grafikách rozhovořil, zcela otevřeně co už ví. Při neskutečně lahodné Pekingské kachně, padlo také datum 10.9.2009. Tento den ale žádná grafika uvedena nebude! Jde jen o oficiální oznámení DX11 architektury se živým demem a možná ani nedojde na představení modelů! Vše o kartách, včetně specifikací a výkonu se dozvíme až 24.9.2009, kdy končí NDA a novinky budou "papírově" uvedeny na trh. Bohužel s výrobou jsou prý značné problémy, a karty se na pulty obchodů dříve než v říjnu nedostanou. Zdali to bude na začátku nebo na konci, zatím nikdo neumí říci, snad to nedopadne jako s Radeonem HD 4770.

Pokud jde o samply Radeonů HD 5850 a HD5870, tak prý ještě žádné hotové nejsou a nikomu ještě nebyly zaslány. Sampsa hovořil o dvou týdnech, kdy je dostanou do rukou první recenzenti. Již nyní ale AMD uvolnilo na ftp několik slajdů k uvedení DX11 technologie na lodi. To je ale zatím vše, do 10.9 se s opravdou kartou a jejími fotkami zřejmě nesetkáme, ale všechno je možné. Od oficiálních věcí přejděme nyní k "drbům" o výkonu. Výkon Radeonu HD 5870 by měl být prý shruba o 20-30 procent vyšší než u Radeonu HD 4890! Výkon této karty by se měl jen o několik procent držet pod Radeonem HD 4870 X2. To pravil Sampsa. Z toho můžeme usoudit, že karta má zřejmě stejné nebo vyšší takty jako Radeon HD 4890, a počet SP procesorů zřejmě bude skutečně dvojnásobný, nebo se tomuto číslu přiblíží. Druhý model HD 5850 by měl podávat výkon zhruba někde nad výkonem Radeonu HD 4890 , tedy velmi vysoký na levnou kartu. Duální model se prý dříve naž na začátku příštího roku neobjeví.

Zůstaňte naladěni, v Číne jsme se dozvěděli a nakoupili mnoho zajímavého a postupně vám to představím, až bude opět trochu času.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama