texas-instruments-se-nenechaji-vytlacit
Novinka Texas Instruments se nenechají vytlačit

Texas Instruments se nenechají vytlačit

Michal Kleman

Michal Kleman

17. 2. 2009 00:00 8

Značka Texas Instruments je pravděpodobně pro některé z vás neznámou, ujišťuji vás, že jde o celkem důležitého hráče na trhu s mikročipy a hlavně ARM procesory.

Reklama

Výrobky společnosti Texas Instruments zahrnují jak jednotlivé čipy, mezi nimiž jsou právě procesory architektury ARM, tak kompletní řešení, většinou vědeckého nebo odborného rázu, jako jsou například grafické kalkulátory. Tato společnost nyní oznámila vydání nové generace svého procesoru OMAP, který má násobně překonávat svého předchůdce a mohl by se stát konkurencí i pro "nejmenší" z řešení společností jako Intel, VIA nebo nVidia.

Texas Instruments se nenechají vytlačit
i Zdroj: PCTuning.cz

To, že OMAP je relativně rozšířeným produktem dokazuje i fakt, že jde o procesor užívaný v telefonech výrobců řadících se mezi špičku. OMAP 3 bychom mohli najít v telefonech Samsungu a v oblíbených smartphonech společnosti Palm a Nokia (téměř celá řada N-series). Na kongresu Mobile World byl nyní představen procesor, nebo spíše MCP (Multi Chip Package), OMAP 4, který by měl umožnit přehrávání 1080p HD videa a další z "prestižních" funkcí je i schopnost zpracovávat obrázky ze snímacího čipu s rozlišením 20MPx. To nám dává jistou představu, jak výkonný musí tento "drobek" být.

Výrobce TI tvrdí, že novinka dokáže vykreslit webovou stránku až 10x rychleji než předchůdce, má sedmkrát vyšší výpočetní výkon a desetinásobný výkon v grafických aplikacích, než starší verze OMAP 3.

Zmíněný OMAP 3 by měl navíc již brzy přejít na 45nm výrobní proces, a tedy bude snížena jeho cena a spotřeba, čímž se zákonitě zvýší konkurenceschopnost. Architektura mikroprocesorů OMAP umožňuje i spojování více jader, možná se tedy v budoucnosti dočkáme nasazení těchto procesorů jakožto konkurenci například pro Intel Atom, marketingové sdělení, že tyto procesory podávají výkony podobné procesorům z notebooků však nemůžeme brát jako absolutně definitivní a úplně pravdivé, i když konkrétní čísla a testy nejsou. Zatím není způsob jak tyto platformy porovnat v rovnocennýc a "férových" podmínkách.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama