Vrátí se Titan grafiky? Nvidia údajně připravuje nový model s architekturou Blackwell
i Zdroj: Nvidia
Novinka Vrátí se Titan grafiky? Nvidia údajně připravuje nový model s architekturou Blackwell

Vrátí se Titan grafiky? Nvidia údajně připravuje nový model s architekturou Blackwell

David Jiránek

David Jiránek

22

Grafiky Titan od Nvidie v období od roku 2013 do roku 2018 patřily mezi nejvýkonnější karty určené pro koncové uživatele. Nvidia možná po šesti letech přijde s nástupcem.

Reklama

Série Titan grafik byla původně určena spíše hráčům. S postupem času se ale grafiky více zaměřovaly na tvůrce obsahu, zejména díky ve své době velké porci VRAM. Poměr ceny a výkonu postupem času už nebyl tak zajímavý. První Titan z roku 2013 nabídl architekturu Kepler, poslední model Titan RTX pak vznikl v éře Turing grafik. Ada Lovelace měla obdržet také Titan model, avšak Nvidia od tohoto scénáře upustila.

Uznávaný leaker kopite7kimi na sociální síti X (dříve Twitter) přišel s informací, že by nový Titan měl opět vznikat. V době, kdy řada tvůrců využívá umělou inteligenci a řadu náročných programů využívajících nejen vysoký výpočetní výkon, ale i porci paměti, by tento model dával smysl.

Youtube kanál RedGamingTech tuto informaci potvrzuje a dodává, že by se karta mohla jmenovat Titan AI a Nvidia by ji tak alespoň na oko zaměřila na práci s umělou inteligencí. Titan by si tak mohl opět najít cílovou skupinu uživatelů, kteří dnes používají vstupní enterprise modely nebo devadesátkovou sérii pro práci s AI.

Nutno ovšem připomenout, že jde stále jen o spekulace. V případě Ada Lovelace také Titan údajně vznikal a grafika v referenčním provedení dokonce byla vyfocena. Do prodeje se ale nikdy nedostala. Otázkou je samozřejmě i cena, která bude podle očekávání u tohoto modelu vysoká.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama