vyladte-si-svuj-via-northbridge
Článek Vylaďte si svůj VIA northbridge

Vylaďte si svůj VIA northbridge

Vylíčil Vladimír

Vylíčil Vladimír

10. 2. 2003 00:00 56

Seznam kapitol

1. Úvod do problematiky 2. Popis nejdůležitějších registrů pro northbridge 3. Testy 4. Softwarové chlazení CPU na VIA KT333 + VT8233A , VIA KT400 + VT8235

Tento článek je určen především pro vlastníky desek s VIA KT333 / KT400 chipsetem, tedy s northbridge VIA VT8367 / VT8377 , kteří se s něj dozví, jak optimálně vyladit northbridge pro co nejvyšší paměťovou propustnost, jak efektivně chladit procesor „softwarově“ a několik dalších nastavení, které jim umožní vyždímat z chipsetu maximum.

Reklama

Nastavení northbridge podstatně ovlivňuje výkon integrovaného paměťového řadiče, výkon AGP, řízení CPU-PCI a nastavení důležitých parametrů V-Link NB/SB. Nastavení northbridge se děje po inicializaci CPU podle parametrů, jak je naprogramován a nastaven BIOS. Ideální situace by byla, pokud by výrobci základních desek umožňovali nastavit většinu registrů northbridge přímo v biosu.

Bohužel dnešní situace není zdaleka tak ideální, jak se na první pohled zdá. Desky PCChips, ECS, Albatron dovolí změnit uživateli jen ty základní parametry northbridge a nastavení jejich biosů je velice podobné referenčním biosům od VIA. O mnohem lepší je situace u výrobců Asus / Epox / Gigabyte / Abit / MSI / Soltek, BIOSy těchto desek umožňují nastavit více parametrů, především těch, které se týkají nastavení pamětí. Nastavení dalších registrů je však provedeno velmi povrchně a někdy úplně špatně (nastavení V-Link NB/SB, nastavení registrů týkající se PCI sběrnice, v případě southbridge nastavení IDE – DIOR #/DIOW#, UltraDMA Extended Timing Control). V případě výrobců typu ECS je to pochopitelné, jejich desky jsou především určeny pro OEM použití a pro stavbu Low-End počítačů a tomu odpovídá cena i kvalita desek.

Kvalita desek, co se týče stability se srovnala u všech výrobců desek, hlavní rozdíly jsou především v Layoutu, osazení desek součástkami (PLL, Super I/O LPC, PCI arbiter, Voltage regulator), možnostmi overclockingu, nastavení biosu – potažmo northbridge a southbridge a také vybavením desky (SATA, Raid, FireWire, 5.1 audio EAX…)

Úkolem tohoto článku není srovnání desek, ale návod, jak vyladit northbridge kterékoliv desky s VIA KT333/KT400 chipsetem, tak s chutí do toho !

Vlastní nastavení se provádí pomocí programu WCPREDIT, jehož nastavení se projeví okamžitě po editaci a nastavení příslušných registrů. Trvale nastavit hodnoty, aby se při každém startu Win9X/Me/NT/Win2k/WinXP projevily se provádí pomocí programu WCPRSET.

Vylaďte si svůj VIA northbridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Instalace WCPREDIT a WCPRSET vyžaduje pod WinNT/Win2K/WinXP administrátorská privilegia. Nastavení registrů northbridge je nejlépe provádět během nabíhání OS ; Win2k/WinXP jsou na zásahy v registrech northbridge mnohem citlivější, než Win9X/Me, takže může dojít vlivem nastavení těchto registrů k nestabilitě systému, BSOD nebo k zatuhnutí systému.

Vylaďte si svůj VIA northbridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Konfigurace se provádí spuštěním WCPREDITu a nastavením device Bus#0, Dev#0, Func#0  1106 3189 (pro VIA KT400) nebo Bus#0, Dev#0, Func#0  1106 3099 (pro VIA KT333)

Nastavení registrů northbridge jsem testoval na deskách Gigabyte 7VAX – VIA KT400 a Asus A7V333 – VIA KT333.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama