vyroba-procesoru
Novinka Výroba procesoru

Výroba procesoru

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

29. 7. 2005 00:00 36

Procesor je nejsložitějším výrobkem, jaký kdy člověk postavil. Obsahuje stovky milionů tranzistorů a přesto to není důvod, proč jsou tak drahé. Co se tedy musí udělat před tím, než se hotový procesor zasune do patice?

Reklama

Pro větší představu se můžete podívat na povedený slideshow. Výroba procesoru není žádný med. K jeho výrobě je potřeba křemík s tzv. devíti devítkovou čistotou a jediné zrnko písku nebo jen chvění země způsobené chůzí může jednotlivé procesory zničit. "Polotovar" má tvar kruhu a tloušťku zhruba kreditní karty. Získává se z několik desítek centimetrů dlouhých ingotů (čistý SI).

Průměr desky se v průběhu vývoje zvýšil z původních 200mm na nynějších 300mm. Například čip procesoru Pentium Prescott zabírá na desce méně než 1 cm2, což znamená, že z jednoho plátu je úctyhodných 600 čipů Prescottu (to mít pod kapotou:).

Srdcem každé továrny je tzv. cleanroom. Jak název napovídá, je tam opravdu čisto a já jen doplním, že 10 000* čistěji než na operačním sále. Pracovníci na sobě kvůli čistotě nosí "králičí" obleky.

Moderní procesory obsahují až dvacet různých vrstev (křemíku nebo kovů Cu, Al). Pro vytvoření těchto vrstev je potřeba teplot kolem 1000°C. Jednotlivé vrstvy mají jiné účinky na pozdější chod procesoru. Poté se jednotlivé čipy testují na funkčnost. Přestože výroba jedné továrny přijde na zhruba 2 miliardy dolarů, při kontrole funkčnosti je vyřazováno 50% čipů.

Podle ExtremeTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama