10-let-na-ceste-wikipedie-slavi-kulate-jubileum
Novinka 10 let na cestě: Wikipedie slaví kulaté jubileum

10 let na cestě: Wikipedie slaví kulaté jubileum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 1. 2011 12:30 1

Určitě to znáte. Potřebujete si nutně něco vygooglovat, a hned jeden z prvních odkazů vede na stránky svobodné encyklopedie.

Reklama

Nejrozsáhlejší encyklopedie světa dnes slaví důležité jubileum. Již uplynulo přesně 10 let, kdy Jimmy Wales společně s Larrym Sangerem napsal na stránky svého encyklopedického projektu první slova „Hello World (ahoj světe)“. Wikipedia, jakožto projekt pro každého, od svého vzniku staví na otevřeném přístupu. Její obsah je zdarma přístupný na internetu, komukoliv a odkudkoliv. A tak není divu, že se postupem času propracovala mezi nejnavštěvovanější webové stránky světa.

Statistiky uvádějí, že je osmou nejnavštěvovanější stránkou na světě, optimističtější zdroje dokonce že pátou nejnavštěvovanější (pozn. podle ComScore ji měsičně navštíví 410 milionů unikátních návštěvníků). Jedná se o svobodnou encyklopedii, kterou může editovat každý její čtenář, nemusí se dokonce ani registrovat, postačí mu kliknout na záložku editovat a může započít v úpravách. A právě proto někteří kritici projektu vyčítají, že je snadné napsat téměř cokoliv nebo udělat vážnou faktickou chybu.

Může se tak stát, že některé informace uvedené v některých článcích jsou nepravdivé, či zkreslené a musí čekat na to, až se k nim dostanou editoři a opraví je. Ke své práci Wikipedii používají nejen děti ve školách, studenti, ale i odborníci, kteří si chtějí rozšířit obzory nebo potřebují vyhledat nějakou zásadní informaci. Wikipedie má dnes 17,5 milionu hesel ve 270 jazycích. Česká mutace, která byla spuštěna přesně 3. května 2002, aktuálně obsahuje 183 tisíc hesel.

10 let na cestě: Wikipedie slaví kulaté jubileum
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama