16bitové CPU vybudované a běžící v Excelu je ukázka čirého šílenství
i Zdroj: YT/Inkbox
Novinka 16bitové CPU vybudované a běžící v Excelu je ukázka čirého šílenství

16bitové CPU vybudované a běžící v Excelu je ukázka čirého šílenství

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

29. 1. 2024 14:15 8

Vyrobit si doma procesor, to se lehko řekne. Ale ono to opravdu je možné, dokonce si můžete procesor i stáhnout. No vážně, už jste si někdy stahovali hardware?

Reklama

Třeba víc místa na disku nebo větší paměť? Ne? Tak nyní si můžete doslova stáhnout CPU spolu s ukázkou funkčních programů. Ale popořadě. Youtuber Inkbox dokázal v Excelu vytvořit funkční 16bitový procesor běžící na 3 Hz, 128KB paměti a displej s rozlišením 128 × 128 pixelů a šestnácti barvami. To vše jen za pomoci funkcí v Excelu, bez pluginů nebo skriptů Visual Basic. Pouze čistý Excel, dokonce vytvořil i vlastní programovací jazyk s 23 instrukcemi a to vše nahrál na github, abyste si to mohli sami vyzkoušet.

Ve videu výše vysvětluje, kterak procesor tvořil, s čím se potýkal a jak funguje. Je to čirá ukázka lidské tvořivosti, znalostí a z velké části i šílenství, protože proč byste probůh chtěli vytvořit procesor v Excelu? Nu protože je to teoreticky možné, tak to chcete vyzkoušet. Těžko totiž jinak najdete využití pro 16bitové CPU běžící na 3 Hz. Ale je to borec, ne že ne. A hlavně, MŮŽETE SI STÁHNOUT PROCESOR z internetu! No není to skvělé, Horste?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama