3D tiskárna Prusa XL míří k prvním zákazníkům
i Zdroj: blog.prusa3d.com
Novinka 3D tiskárna Prusa XL míří k prvním zákazníkům

3D tiskárna Prusa XL míří k prvním zákazníkům

David Jiránek

David Jiránek

14. 3. 2023 13:30 5

Český výrobce 3D tiskáren Prusa Research na blogu zveřejnil informace ohledně dosud největšího modelu Prusa XL. Dlouho očekávaná varianta tiskárny v těchto dnech míří k prvním zákazníkům.

Reklama

Prusa XL je teprve třetím typem FDM tiskáren od Prusa Research. Po modelech i3 a Mini se XL stává, jak již jméno naznačuje, největší variantou s tiskovou plochou o rozměrech 360 × 360 × 360 mm. V novém blogu Josef Průša vysvětluje, co se dělo v posledních měsících vývoje. Tiskárna byla interně i externě testována a lehce upravována. Všechny změny se promítly do finální verze, která aktuálně míří k prvním zákazníkům.

Konkrétně se začala rozesílat verze single-tool, tedy s jedním extruderem, a to jako předem sestavená varianta. Výrobce bude několik měsíců rozesílat objednávky z prvního dne, těch je v řádu tisíců. Do května by mělo proběhnout rozeslání necelého tisíce kusů XL. V následujících týdnech začne odesílání tiskáren s více extrudery a částečně sestavených modelů.

3D tiskárna Prusa XL míří k prvním zákazníkům
i Zdroj: blog.prusa3d.com

Zákazníkům, kteří mají hotovou předobjednávku, přijde e-mail s pokyny pro dokončení objednávky. Tu mohou upravit, například snížit (nikoliv zvýšit) počet tiskáren, případně přidat příslušenství.

Při testech si tiskárna prošla úpravami Nextruderu, výdechů ventilátoru, změnou profilů na ose X a dalšími změnami. Zákazníci s předobjednávkou z prvního dne dostanou jako bonus druhý tiskový plát a V6 adaptér pro Nextruder umožňující osazení jakékoliv kompatibilní V6 trysky.

Cena tiskárny v základním provedení je 52 990 korun, kompletně složená verze s pěti extrudery stojí 105 990 korun. V budoucnu půjde zakoupit i různá rozšíření, která si ovšem můžete zhotovit i doma.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama