5,8 GHz na všech jádrech v notebooku, Intel pracuje na jednoduchém programu pro přetaktování
i Zdroj: Der8auer
Novinka 5,8 GHz na všech jádrech v notebooku, Intel pracuje na jednoduchém programu pro přetaktování

5,8 GHz na všech jádrech v notebooku, Intel pracuje na jednoduchém programu pro přetaktování

David Jiránek

David Jiránek

13. 2. 2023 14:30 3

V laboratořích Intelu se testují nejen nové čipy, ale i software. Aplikace pro snadné přetaktování spolu s novými výkonným procesorem umožnila dosáhnout vysoké frekvence na všech jádrech.

Reklama

Německého guru Der8uera asi nemusíme představovat. Mistr v přetaktování měl to štěstí, aby nahlédl do laboratoří Intelu. Na video tak mohl ukázat například referenční platformu pro testování čipů i celkem zajímavý program Real-Time Overclocking, neboli ROC.

ROC je víceméně zjednodušenina eXtreme Tuning Utility (XTU). Uživatelsky přívětivější program umožňuje měnit rychlosti jednotlivých jader bez rozdílu na architekturu. Taktovat můžete efektivní i výkonná jádra. Der8aurer si okamžitě program vyzkoušel na notebookovém čipu Core i9-13900HK.

Nakonec se čip podařilo přetaktovat z 5,6 GHz na 5,8 GHz, kde byly frekvence stabilní. Der8auer zašel ještě dál, nicméně při taktu okolo 5,985 GHz systém spadl. Nutno podotknout, že testovací deska a procesor nedisponovaly chlazením, jaké najdeme v noteboocích.

Pro účely videa jednalo o upravenou verzi nového programu (Der8auer Xtreme Edition). Vzhled a funkce tak nemusí odpovídat verzi při vydání, pokud se vůbec software uvolní veřejnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama