aida32-konkurence-pro-sisoft-sandru
Článek AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?

Vylíčil Vladimír

Vylíčil Vladimír

25. 8. 2003 00:00 14

Seznam kapitol

1. Sandra, AIDA, HWinfo... 2. AIDA32 3. Benchmarky a závěr

Potřebujete zjistit jaké komponenty skutečně obsahuje váš počítač? Nebo Vás zajímá informace z HW senzorů desky, informace z čipu SPD, nastavení časování pamětí, informace o instalovaném procesoru, BIOSu, discích, registrech SMART, PCI zařízení? Že to nestačí? Tak co třeba CPUID plugin, memory benchmark, disk benchmark, network benchmark nebo velice užitečné debug informace o hardware? A nádavkem k tomu informace o operačním systému, běžících procesech, ovladačích, DirectX, sítích, tiskárnách. To už stojí za vyzkoušení, co říkáte?

Reklama

AIDA32 patří mezi diagnostické programy - podobně jako populární SiSoft Sandra nebo HWiNFO32. Tyto programy jsou určeny pro platformu Win32 (Win98 a vyšší).

I když všechny tyto programy patří do jedné skupiny, zaměření každého z nich je trochu jiné.

SiSoft Sandra je především benchmarkovací program (některými zatracovaný, jinými oblíbený), diagnostické funkce jsou v SiSoft Sandře spíše doplňkem – informace o hardware poskytované tímto oblíbeným programem (s výjimkou např. CPU & BIOS information) nebývají přesné a správné díky tomu, že často využívají informace z registrů OS Windows a ovladačů, namísto informací přímo z registrů hardware. Příkladem může být detekce základní desky Zida Tomato TX98/3D jako FIC PA2012 díky chybným informacím v DMI.

HWiNFO32 je velice podrobný diagnostický program, který poskytuje o hardware přesné informace včetně informací o nastavení northbridge / southbridge, podpory SMBus u široké škály chipsetů včetně nForce2, VIA KT600. Čte informace z SPD, HW senzorů, P.I. ROM. Podpora debug funkcí, podrobné informace z ACPI, detekce GPU / MEM frekvencí u Matrox, nVidia a ATI karet přímo z registrů karty. Informace z DDC monitorů, podrobné informace o PCI zařízeních, detekce FSB a násobitele u novějších procesorů (K6-2 CXT a vyšší – AMD K6-III / Duron / Athlon / AthlonXP a Intel Pentium III Coppermine CPUID 681 a vyšší).

AIDA32 je jakýmsi kompromisem mezi SiSoft Sandrou a HWiNFO32. Nabízí mnoho informací jako HWiNFO32, ale zdaleka ne všechny jsou tak podrobné (chybí některé podrobnosti z northbridge / southbridge, informace z ACPI, detekce audio kodeků, ES procesorů). Oproti HWiNFO32 nabízí technické informace, které sice nelze zjistit přímou detekcí, ale díky informacím uloženým v separátní databázi - jsou zde np. technické informace o procesoru jako typ pouzdra, počet tranzistorů, výrobní technologie, maximální příkon. Podobné informace nabízí pro vlastnosti základní desky a pro parametry čipu grafické karty) – je to velice užitečné, člověk ví jaké základní specifikace má jeho procesor, chipset, GPU, aniž by tyto informace (a linky) musel hledat někde jinde.

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Z benchmarků je zde velice kvalitní test propustnosti paměti při čtení / zápis a pomocí pluginů je tu disk a network benchmark. Unikátní vlastností jsou internetové odkazy na daný hardware, který je nainstalovaný v počítači. Stačí kliknout na odkaz a jsme na stránkách produktu nebo výrobce a nemusíme hledat link ručně. A navíc, na rozdíl od SiSoft Sandry a HWiNFO32 je AIDA32 freeware.

Taková je základní charakteristika diagnostických / benchmarkovacích programů a můžeme začít s podrobnějším popisem funkcí AIDA32.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama