aida32-konkurence-pro-sisoft-sandru
Článek AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru? | Kapitola 2

Vylíčil Vladimír

Vylíčil Vladimír

25. 8. 2003 00:00 14

Seznam kapitol

1. Sandra, AIDA, HWinfo... 2. AIDA32 3. Benchmarky a závěr

Potřebujete zjistit jaké komponenty skutečně obsahuje váš počítač? Nebo Vás zajímá informace z HW senzorů desky, informace z čipu SPD, nastavení časování pamětí, informace o instalovaném procesoru, BIOSu, discích, registrech SMART, PCI zařízení? Že to nestačí? Tak co třeba CPUID plugin, memory benchmark, disk benchmark, network benchmark nebo velice užitečné debug informace o hardware? A nádavkem k tomu informace o operačním systému, běžících procesech, ovladačích, DirectX, sítích, tiskárnách. To už stojí za vyzkoušení, co říkáte?

Reklama

Autorem AIDA32 je Tamas Miklos z Maďarska. Domácí stránka je http://www.aida32.hu kde je k dispozici ke stažení i DOSová verze "AIDA". Samotnou AIDA32 je možno stáhnout ve třech možných variantách a to Enterprise Edition, Personal Edition a Network Edition.

  • Enterprise edition v komprimované podobě (zip) má velikost 2.21MB,
  • Personal a Network edition se vejdou na 3,5“ disketu.

Program je freeware a obsahuje několik jazykových pluginů, mezi kterými je i čeština. Ovládání programu je intuitivní a velice rychle lze nalézt požadované informace. Zastavím se u některých důležitých menu.

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní informace lze zjistit v sekci Počítač - přehled (operační systém, instalovaný Service Pack, verze Internet Exploreru, jméno počítače a přihlášeného uživatele, typ procesoru, název základní desky, jméno chipsetu, velikost a typ operační paměti, typy I/O portů, verze BIOSu, informace o grafické kartě a monitoru, použitá zvuková karta, ATA/ATAPI zařízení přítomná v systému, velikost jednotlivých oddílů, druh síťové karty a její IP a MAC adresa, výstupní a periferní zařízení).

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Informace z DMI – DMI je součásti BIOSu a výrobci si s obsahem DMI příliš nelámou hlavu, DMI totiž nemá žádný vliv na skutečné nastavení systému. A tak se můžeme z DMI dozvědět, že procesor AMD Duron má napájecí napětí 2.9V a podobné nesmysly. Proto pokud někdo narazí na svém počítači na nekorektní údaje z DMI, tak se není třeba tímto znepokojovat. Je to jen “kosmetický” problém. Poznámka: problém údajů z DMI trápí pochopitelně i Sandru - naštěstí jak Sandra tak AIDA si mnohé informace zjišťuji dodatečně samy, naleznete je v odpovídajících záložkách (Základní deska).

Mnohem zajímavější jsou informace z HW senzorů v menu Senzory, kde lze najít typ senzoru a způsob jeho komunikace včetně adresy SMBus / ISA na které se daný HW senzor nachází a pak příslušné hodnoty, které HW senzor monitoruje - ty jsou specifické pro každý druh HW senzoru.

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Počet senzorů které jsou v aktuální verzi AIDA32 podporovány je 49, pokud by někoho zajímalo, které to jsou nebo jestli je jejich HW senzor podporován, tak můžete kontaktovat autora programu nebo napsat dotaz do diskuze pod článkem.

Další jsou informace o procesoru: CPUID + externí modul CPUID. Naleznete zde vlastnosti procesoru a sady podporovaných instrukcí. Myslím, že v tomto případě není třeba žádný komentář.

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Informace o základní desce zahrnují především ID string BIOSu, podle kterého se identifikují desky s Award a AMI BIOSem a potom informace, které popisují vlastnosti sběrnice a čipové sady – tyto informace technického rázu jsou zapsány v databázi programu a proto především technické informace o desce nemusí být u novějších nebo exotičtějších desek přítomny.

Hodně častým zájmem uživatelů jsou informace z SPD čipu paměťových modulů.

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

V SPD jsou uloženy informace o časování pamětí (CAS latency, CS latency, Tras, Trcd, Trp, Trrd, refresh rate) o struktuře pamětí, velikosti, typu, napájení a nepovinné údaje o datumu výroby a výrobci.

Implementace SPD na paměťových modulech PC SDRAM / DDR SDRAM je realizována pomocí 2048 bitové sériové paměti EEPROM umístěné na PCB paměťového modulu. Komunikace probíhá přes i2C/ SMBus, z toho vyplývá, že pro zjištění informací z SPD musí deska používat southbridge, který je programem podporovaný (Intel 82371AB / EB PIIX4, ICH0 – ICH5/R, ALI M7101, VIA596A/B, VIA686A/B, VIA VT8233/A/C, VT8231/8235/8237, nForce / nForce2 MCP, AMD 766/768, SiS5595B...), další podmínkou je správný checksum SPD.

Mnoho BIOSů čerpá z údajů SPD hodnoty pro nastavení časování pamětí. Pokud je paměťový modul detekován jako Unknown, nutně to neznamená neznačkovou paměť, je to jen informace, že výrobce do SPD tuto informaci nezapsal. (Například není definován v Manufacturer Jedec ID dle JEP-108E). Důležité je upozornění, že velké množství paměťových modulů má v SPD uvedeno horší časování, než které zvládá. Taky je nutno vzít na vědomí, že paměti PC3000 / 3500 a jiné nestandardní paměti nejsou JEDEC podporovány a tak mají v SPD typ PC2700 nebo PC3200! Další informace o SPD lze získat z datasheetů PC SDRAM / DDR SDRAM Serial Presence Detect (SPD) Specification 1.2B / 2.0

V informacích o chipové sadě lze zjistit aktuální časování pamětí z northbridge (konkrétně CAS latency, RAS to CAS delay, RAS precharge a RAS active time), osazení jednotlivých paměťových bloků a informace o AGP sběrnici.

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Z dalších menu, které stojí za zmínku je menu zobrazení, které nabízí informace o grafické kartě jednak z ovladačů ve Windows a jednak z PCI ID a registrů dané grafické karty a video BIOSu. (videochipset, RAMDAC, verze video BIOSu, velikost paměti). V informacích z GPU musím upozornit na ne zcela korektní údaje uvedené ve vlastnostech paměťové sběrnice, tyto informace se nezískávají přímo z HW, ale z údajů vložených do databáze programu a nemusí korespondovat s reálným stavem! Informace o monitoru ze získávají z DDC a proto musí pro zobrazení těchto hodnot pomocí DDC podporovat monitor i grafická karta tyto standarty (DDC1: Monitor->PC, DDC2B: Monitor<->PC). Pokud není monitor DDC kompatibilní, pak se získávají informace o monitoru z jeho ovladačů nebo z registrů Windows.

Informace o pevných discích a optických zařízeních se nachází v menu nosiče dat, důležité jsou data z ATA/ATAPI (označení disku, sériové číslo, revize, parametry disku, velikost cache, kapacita, maximální a aktuální UDMA mód) a S.M.A.R.T. (popis této technologie najdete v článku J. Kwolka zde).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama