amd-apu-jednotky-zabiji-low-endove-graficke-karty
Novinka AMD: APU jednotky zabijí low-endové grafické karty

AMD: APU jednotky zabijí low-endové grafické karty

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

27. 7. 2011 06:00 12

Grafické karty, které mají 400 unifikovaných jednotek dnes už ztrácejí smysl. Za lepší cenu totiž můžete mít čtyřjádrový procesor a stejnou grafiku v malém balení a s menší spotřebou.

Reklama

Kdo si chtěl v minulosti postavit nějaký slabší počítač s levným čtyřjádrovým procesorem a levnou grafickou kartou, musel sáhnout po dedikované grafické kartě nebo po hodně slabém řešení procesoru Intel Atom a grafického čipu nVidia ION, nebo po nějaké desce s integrovanou grafikou. I tak ale bylo výkonnějším řešením koupit dedikovanou grafickou kartu. Vývoj jde stále dále a AMD dodalo na trh své první produkty ideologie Fusion, tedy integrace všeho do procesoru, včetně grafické karty.

AMD: APU jednotky zabijí low-endové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD má v APU mnohonásobně vyšší grafický výkon než Intel a to je jeho výhoda. Zároveň tím ale ztratí všechny prodeje low-endových grafických karet, u poslední generace HD 6570 a nižší, protože v procesoru se nachází skoro stejně unifikovaných jednotek, jako v Radeonu 6570. Ano, jsou zde i jiné parametry než jen unifikované jednotky, ale minimálně série 6400 už postrádá smysl, protože za cenu lehce nad 1000 Kč už máte skoro polovinu APU jednotky, která bude mít celkově stejný výkon, ale nižší spotřebu.

Uvidíme tedy, zda-li ještě bude AMD vydávat low-endové grafické karty, které by mohly být párovány s APU jednotkami, nebo tento segment úplně opustí a zaměří se na APU jednotky a pořádné herní grafické karty.

Zdroj: Xbitlabs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama