amd-celi-problemu-jejich-dodavatel-chladicu-pro-grafiku-r9-fury-x-dostal-zakaz-prodeje
Novinka AMD čelí problému. Jejich dodavatel chladičů pro grafiku R9 Fury X dostal zákaz prodeje

AMD čelí problému. Jejich dodavatel chladičů pro grafiku R9 Fury X dostal zákaz prodeje

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

26. 9. 2015 11:00

Možná jste zaznamenali spor o patenty, který již dva roky probíhá mezi společnostmi Asetek a Cooler Master. Ten nyní vyústil dokonce v zákaz prodeje některých AiO vodních chladičů značky Cooler Master, resp. její dceřiné společnosti CMI, což by se mohlo týkat také chladiče grafické karty Radeon R9 Fury X od firmy AMD.

Reklama

Ale vraťme se k původnímu sporu z roku 2013, v němž se jednalo především o uzavřený kapalinový chladič Seidon 120. Ten měl údajně porušovat dva patenty firmy Asetek, která byla toho času předním výrobcem kapalinových chladičů s uzavřeným okruhem a dodávala je také rozlišeným jiným firmám jako je třeba Corsair. Cooler Master nicméně od Aseteku chladiče neodebíral a neprodával je pod svojí značkou, ale vyrobil si podobné chladiče sám. 

AMD čelí problému. Jejich dodavatel chladičů pro grafiku R9 Fury X dostal zákaz prodeje
i Zdroj: PCTuning.cz

Asetek se tak začal s CMI (dceřinou firmou Cooler Masteru) soudit konkrétně o dva patenty. Vše vyústilo koncem minulého roku, kdy Asetek nad CMI soudní spor vyhrál. Soud dal jednoznačně za pravdu Aseteku. Cooler Master tak byl vyzván k zaplacení odškodnění ve výši 14,5 % z tržeb za výrobky porušující patenty. CMI se však rozhodnutí nelíbilo a rozhodlo se pro odvolání a soudní řízení se tak rozjelo nanovo a skončilo se až ve středu. Odvolání však bylo zásadní chybou, jelikož konečný výsledek je pro Cooler Master ještě horší. Podle soudního příkazu totiž nyní nemůže ve Spojených státech prodávat určité produkty, které porušují patenty Aseteku. Ze všech produktů patřičného typu prodaných v letošním roce navíc zaplatí 25,375 % z tržeb. 

AMD čelí problému. Jejich dodavatel chladičů pro grafiku R9 Fury X dostal zákaz prodeje
i Zdroj: PCTuning.cz

Zákaz může mít širší dopad, jelikož AiO vodní chladič od Cooler Masteru využívá třeba také současná vlajková loď AMD, grafická karta Radeon R9 Fury X. Zákaz se však tohoto chladič nemusí vůbec týkat, jelikož se v době podání žaloby ještě nevyráběl. Asetek je dlouhodobým partnerem firmy AMD, takže by mohlo případně dojít také na specifickou dohodu mezi oběma společnostmi, která by integraci chladiče umožňovala. Alternativním řešením by v nejhorším případě mohlo být také nahrazení AiO vodníka chladičem vzduchovým. 

Zdroj: 1, 2, 3, 4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama