amd-hawaii-bude-drtic-vime-jaky-bude
Novinka AMD "Hawaii" bude drtič .. víme jaký bude!

AMD "Hawaii" bude drtič .. víme jaký bude!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 8. 2013 19:30 20

Webem se šíří vlna spekulací o novém GPU od AMD, i my se připojíme s naší troškou "do mlýna".

Reklama
AMD "Hawaii" bude drtič .. víme jaký bude!
i Zdroj: PCTuning.cz

Do představení nového GPU z dílny AMD zbývá už jen měsíc a kousek, spekulace se tedy množí. Většina informací na webu je doslova "pitomost". Architekturu AMD představí na Havaji příští měsíc, do prodeje se karty dostanou až v říjnu (to bude i čas recenzí) nebo dokonce až v listopadu. Shrňme si vše, co nám naši dobře informovaní vrabci donesli.

AMD, po vzoru Nvidie uvede jen jedno High-endové jádro, které bude různě osekávat do slabších modelů. Půjde o jádro Hawaii, největší jádro v novodobé historii AMD grafik. Jeho velikost by měla prý být 470-480 mm čtverečních. Jádro bude stále vyrobené na 28 výrobě. Došlo ale ke změnám, architektura ale není GCN 2.0 ale stále GCN 1.1. Front-end čipu se zdvojil a místo dvou ACE enginů, má jádro mít ACE čtveřici. V nejvyšší konfiguraci bude mát karta 2816 SP procesorů v 44 CU blocích. Tento model bude ale pravděpodobně určen pouze profi grafikám Fire Pro. I když není vyloučeno, že se objeví časem i v herní kartě.

Texturovacích jednotek by mělo být 176, a ROPs snad 48. Tuto informaci o ROPs zdroj jistě nevěděl. Zdroj si totiž nebyl jistý šířkou paměťové sběrnice, s velkou pravděpodobností má být 512-bitová s paměťmi 5GHz, prý z důvodu, že 384-bitová sběrnice s rychlými paměťmi nad 7 GHz nebyla dostatečně stabilní a bezproblémová pro HSA rozšíření. Tedy prý AMD udělalo 512-bitovou s pomalejšími moduly. Kapacita pamětí je pak jasná, 4 nebo 8 GB. Dle zdroje by TDP mělo být nad 250W a výkon v DP má být 1:2.

V tabulce se podívejte na druhý, odvozený model (pracovně nazván PRO) . Ten má mít užší sběrnici, méně SP a je celkově dost osekán. I tak by byl o mnoho výkonnější než Radeon HD 7970. Teď se tedy můžeme dohadovat, zdali nejvyšší model jádra najdeme v herní grafice nebo jen profesionální, a hráčům se do rukou nejprve dostane model z tabulky označený jak PRO. Výkon obou bude vysoký. Pokud by se do herního segmentu dostalo plné jádro, bylo by zdatným soupeřem Titanu od Nvidie, myslím si, že by si ho dala karta, jak se říká "k snídani". Otázkou je, zdali se právě toto jádro na herní trh dostane. Pokud by se objevila zatím pouze osekaná varianta, na výkon GeForce GTX 780 bude stačit stejně s přehledem.

Zdroj: tajný 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama