AMD si nechalo patentovat vícečipové grafické karty, jaké mají výhody?
i Zdroj: Olivier Collet | Unsplash
Novinka AMD si nechalo patentovat vícečipové grafické karty, jaké mají výhody?

AMD si nechalo patentovat vícečipové grafické karty, jaké mají výhody?

David Švrček

David Švrček

16. 6. 2024 13:05 5

Grafická karta s více procesory na jedné desce? To je patent, který si nechalo zapsat AMD. Takové zařízení může pracovat efektivněji a možná ušetří i peněženku.

Reklama

AMD si nechalo na patentovém úřadě zapsat velice zajímavý koncept. Jedná se o modulární vícečipové grafické karty. Tento patent z prosince 2022 popisuje kartu, kde je GPU rozděleno na více čipů, které mohou fungovat buď sjednoceně jako tradiční monolitický čip, nebo nezávisle na sobě. Dokonce umožňuje hybridní režim, kde jen část čipů funguje sjednoceně a jiné nezávisle, což umožňuje maximální přizpůsobení podle potřeb uživatele.

Schéma konceptu
i Zdroj: AMD
Schéma konceptu

Celé to vlastně funguje na principu dělení úloh ve třech režimech. Pokud budu potřebovat výkon pro jednu náročnou aplikaci, použiji první režim, ve kterém bude karta pracovat jako jeden celek a veškeré dílčí čipy budou spolupracovat. Druhý a třetí režim naopak využiji při multitaskingu. Tady se karta musí rozhodnout, jak výkon rozdělit. V patentu jsou uvedeny zatím pouze 3 čipy, buď tedy každý může vykonávat vlastní úlohu, nebo mohu čip 1 a 2 spojit do jednoho a čip 3 se bude věnovat dalšímu úkolu.

Výhody tohoto návrhu jsou značné. Flexibilní konfigurace umožňuje optimalizaci výkonu a nákladů na základě požadavků na grafiku. Grafické procesory navíc mohou být vyrobeny na různých výrobních procesech, čímž se důležité komponenty vyrobí na špičkových technologiích, zatímco doplňkové nebo ne tak důležité komponenty na starších a levnějších.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama