amd-z-01-novy-bojovnik-na-poli-uspornych-procesoru-do-tabletu
Novinka AMD Z-01: Nový bojovník na poli úsporných procesorů do tabletů

AMD Z-01: Nový bojovník na poli úsporných procesorů do tabletů

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

21. 6. 2011 06:00 1

Procesor Z-01 vychází z již známého C-50, avšak byl vylepšen tak, aby měl nižší spotřebu a mohl tak být použit například v tabletech.

Reklama

Před několika týdny AMD unikla prezentace, kde se poprvé objevily procesory Z série, označované jako Desna. Ty jsou míření do hlavně do tabletů, kde se dnes nabízí buď SoC od nVidie, Intelu nebo výrobců jako je Samsung nebo Qualcomm. Konkurence je to hlavně pro SoC od Intelu, na kterém totiž stejně jako na budoucím APU od AMD poběží Windows 7.

AMD Z-01: Nový bojovník na poli úsporných procesorů do tabletů
i Zdroj: PCTuning.cz

Z-01 vychází z APU C-50, která je již nějakou dobu na trhu a nachází se v některých netboocích nebo například v tabletu Acer Iconia W500. Avšak TDP tohoto procesoru je vysokých 9 W. Z-01 má spotřebu o třetinu nižší, konkrétně 5,9 W. APU jednotka v sobě ukrývá dvě procesorová jádra taktovaná na frekvenci 1 GHz, další částí je 80 unifikovaných jednotek aka Radeon HD 6250 s frekvencí 280 MHz, které tvoří grafickou část APU jednotky. Procesor má funkční technologii Turbo Core, která může zvednout frekvenci jednoho jádra vysoko na 1 GHz, pokud druhé není potřeba a je tak „vypnuté“. Zatím prvním známým produktem s tímto procesorem je tablet MSI WindPad 110W.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama