amd-zavelelo-k-ofenzive-rozdrti-hudson-d3-v-bitve-o-stredni-tridu-intel-p67
Novinka AMD zavelelo k ofenzívě. Rozdrtí Hudson-D3 v bitvě o střední třídu Intel P67?

AMD zavelelo k ofenzívě. Rozdrtí Hudson-D3 v bitvě o střední třídu Intel P67?

Jan Černý

Jan Černý

16. 2. 2011 10:00 7

AMD si je vědomo taktické výhody v podobě problémů s čipovými sadami Intel a tak „nechalo uniknout“ specifikace čipové sady pro procesory Llano.

Reklama

Nová čipová sada Hudson-D3 bude použita u desktopové platformy AMD „Lynx“ a mobilní AMD „Sabine“. Lynx budou procesory střední třídy, které AMD zamýšlí jako přímého konkurenta pro Intel „Sandy Bridge“. Jak je od konce ledna známo, Intel připustil výrobní vadu v řadiči pevných disků u čipsetů 6 Series a AMD hodlá využít strachu a čekání uživatelů na dostupnost nových základních desek pro procesory Intel ve svůj prospěch.

AMD zavelelo k ofenzívě. Rozdrtí Hudson-D3 v bitvě o střední třídu Intel P67?
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD se ve zveřejněném dokumentu chlubí, že Hudson-D3 podporuje externí generátor kmitočtu, a tak půjdou nové procesory AMD přetaktovat. U Intelu je to prozatím možné pouze procesorů nesoucí koncovku „K“ pomocí násobiče; přetaktování pomocí zvyšování frekvence bude možné až u zatím nevydané sady Intel Z68. V čem je však Intel tradičně lepší, je integrovaná síťová karta – zde se AMD spoléhá na čipsety třetích stran, a tak naleznete na základních deskách různá řešení od výrobců jako Realtek nebo Marvell. Hůře je na tom Hudson také s podporou diskových polí, nicméně, to nelze považovat za nevýhodu, neboť konfigurace a RAID 0, 1 je pro běžné uživatele více než dostatečná.

AMD zavelelo k ofenzívě. Rozdrtí Hudson-D3 v bitvě o střední třídu Intel P67?
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou výhodou je však nativní podpora moderních rozhraní. Hudson-D3 integruje šest SATA 6 Gb/s portů a 4× USB 3.0 port. Intel má v čipové sadě pouze dvojici SATA 6 Gb/s (v současné době jediné použitelné) a na USB 3.0 se u něj budete muset spolehnout v podobě přídavného řadiče ASMedia nebo Renesas Electronics (NEC). V notebooku také potěší integrovaný řadič pro čtečku SD karet. Otázkou zůstává, zda je uniklý slide z prezentace pravdivý. Kromě tureckého serveru Donanimhaber se nikde jinde neobjevil. Nezbývá než čekat do května/máje, kdy se očekává oficiální uvedení celé platformy AMD „Llano“.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama