AMD Zen 5 je v průměru o 11% rychlejší s novým updatem Windows 11 24H2
i Zdroj: AMD
Novinka AMD Zen 5 je v průměru o 11% rychlejší s novým updatem Windows 11 24H2

AMD Zen 5 je v průměru o 11% rychlejší s novým updatem Windows 11 24H2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

7

Při uvedení byly procesory Zen 5 plísněny za relativně malé zvýšení výkonu proti předchozí generaci. AMD si toho všimlo a ve spolupráci s Microsoftem chtějí situaci vylepšit.

Reklama

Procesory Zen 5 jsou proti minulé generaci Zen 4 spíše zklamáním. V průměru pouhých 5% výkonu navíc, nicméně za menší příkon. AMD slibovalo až 15% výkonu navíc, takže veřejnost byla lehce rozčarovaná. AMD pak na svém blogu zmínilo spoustu výmluv a důvodů, proč se interní testování lišilo od výsledků naměřených recenzenty. Jedním z důvodů bylo, že v AMD měli optimalizovanou predikci větvení instrukcí a recenzenti ne.

A ta bude přítomna v nové aktualizaci Windows 11 24H2. Prozatím jde pouze o preview, tedy neveřejný build. Přesto kanál Hardware Unboxed otestoval 40 her a naměřil zajímavé výsledky. Nové Ryzeny Zen 5 opravdu dost těží z optimalizací, ale těží z nich i minulá generace. Zen 4 je v průměru rychlejší o 10% a Zen 5 o 11% (průměr 40 her). Otázka je, proč na tomhle AMD spolu s Microsoftem nemákli už dříve. A nyní opravdu platí, že si můžete stáhnout výkon navíc. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama