amd-zrychluje-akceleraci-videa
Novinka AMD zrychluje akceleraci videa

AMD zrychluje akceleraci videa

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 5. 2009 00:00 8

Hotfix řadičů Catalyst umožní grafickým kartám výrobce AMD zrychlit převádění videa. Na toto využití GPU je v poslední době celkem "nátlak," jde tedy o další krůček k dotažení nVidie?

Reklama

Nový hotfix (stahujte na stránkách AMD obsahuje zcela nové prostředí pro převod. AMD slibuje, že s "updatovaným" ATI Stream převedete video rychleji s menšími nároky na procesor. Jak je to možné? Technický manažer AMD Ab Nacef objasnil hned dva důvody: 1, GPU budou moci nově užívat UVD čipy pro dekódování videa, a za 2, GPU bude nyní i měnit rozlišení videa.

AMD zrychluje akceleraci videa
i Zdroj: PCTuning.cz

Universal Video Decoder (UVD) se v čipech AMD objevuje již déle, vždy však sloužil pouze pro práci s HD videem v reálném čase, nově je však tento čip "odemčen" pro "non-real-time" dekódování. U změny rozlišení Nacef uvedl, že exekuce tohoto kroku přímo grafickým procesorem značne sníží nároky na paměťovou propustnost a "ušetří" na přenášených datech (ty se nebudou muset ukládat do RAM a pak opět přepisovat procesorem, ale po upravení přímo GPU poputují přímo zpět na disk, a CPU tak teoreticky vynechají úplně. V diagramu však můžete vidět, že CPU dělá minimum úkonů, ale v reálu nemůže být úplně vynecháno).

Nové prostředí by mělo urychlit nejen vlastní Avivo Video Encoder společnosti AMD, pracuje se také na implementaci do ostatních komerčních programů. V MediaShow Espresso společnosti CyberLink by měly být nové funkce dostupné při dalším updatu (který měl již být dostupný) a PowerDirector 7 toho samého výrobce se také dočká zrychlení. ATI Stream hodlá do svého programu SimHD plug-in přidat i společnost ArcSoft během příštího měsíce.Bohužel, více vývojářů softwaru Ab Nacef nezmínil, ale tvrdí, že AMD spolupracuje s několika dalšími společnostmi.

Podle The Tech Report

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama