android-poprve-predstihl-symbian-a-dominuje-trhu-smartphonu
Apple Novinka Android poprvé předstihl Symbian a dominuje trhu smartphonů

Android poprvé předstihl Symbian a dominuje trhu smartphonů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 1. 2011 14:00 11

Meziročně se podíl mobilního systému Google zvýšil o více jak 600 procent.

Reklama

Analytická společnost Canalys vydala statistiku týkající se prodeje chytrých telefonů za 4. čtvrtletí minulého roku. Vítězem souboje operačních systémů je prvně Android od společnosti Google se 33,3 miliony prodaných přístrojů. Na druhé pozici se umístila finská Nokia, která dodala celosvětově 31 milionů chytrých telefonů.

Android poprvé předstihl Symbian a dominuje trhu smartphonů
i Zdroj: PCTuning.cz

Android se díky výrobcům jako HTC, Samsung, LG Electronics a dalších stal rychle platformou s nejrůznorodější nabídkou přístrojů. Operační systém jako takový je zcela otevřený a poskytovaný zdarma, což znamená, že se jeho použitím nezvyšuje cena přístroje, takže telefony s Androidem můžeme nalézt ve všech cenových kategoriích. Od modelů pro „běžné“ používání za pár tisíc až po naprostou špičku (např. Nexus S; pozn. red.).

Pravdou je, že s tím je spojena jedna nepříjemná skutečnost a to, že mezi telefony jsou velké kvalitativní rozdíly a také se mnohdy liší použitou verzí operačního systému. Přílišná fragmentace platformy je zkrátka spojená s celou řadou nežádoucích jevů. Aplikace mají často odlišný design i ovládání, nejednotnost paradoxně ale razí i samotní výrobci, kteří dodávají telefony na trh se svou uživatelskou nadstavbou jako např. HTC Sense nebo TouchWiz od Samsungu.

Android poprvé předstihl Symbian a dominuje trhu smartphonů
i Zdroj: PCTuning.cz

Problémem je také míra aktualizací operačního systému, kdy se často stane, že výrobce nepohodlný model jednoduše zařízne a uživatelům zbudou oči pro pláč.

Zdroj: Reuters (Yahoo! News)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama