anketa-jaky-operacni-system-pro-chytre-telefony-mate-nejradeji
Apple Novinka Anketa: Jaký operační systém pro chytré telefony máte nejraději?

Anketa: Jaký operační systém pro chytré telefony máte nejraději?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 12. 2011 16:30 20

Smartphony dnes v mnoha ohledech zdatně suplují roli počítačů. Když už si za několik tisíc takové zařízení kupujete, tak řešíte hlavně operační systém. Některý toho umí v základu více, jiný má zase přednosti někde jinde.

Reklama

Někoho z vás možná už napadla kacířská myšlenka, že skutečným osobním počítačem je dnes smartphone. Pravdou je, že nejste daleko od pravdy. Výkon malých kompaktních zařízení, se kterými lze provádět více činností, než jen smskovat a telefonovat, stále roste. Příští rok se do prodeje dostanou dokonce první čtyřjádrové mobily.

Mezi nejkupovanější patří telefony s operačním systémem Android. Google se chlubí, že smartphony s jeho systémem nabízí 27 OEM výrobců a 169 operátorů po celém světě. Šéf platformy, Andy Rubin, navíc nedávno oznámil, že denně je aktivováno přes 700 tisíc nových zařízení.

Android najdeme jak na levných zařízeních za pár tisíc korun, s nimiž je opravdu „radost“ pracovat, tak na top modelech, které se prodávají za pěticiferné částky.

Naopak opačnou strategii dlouhodobě razí Apple, jenž každým rokem přichází s novou generací iPhonu. Za vylepšený model si nechá tradičně dobře zaplatit. Zákazník na oplátku dostává víceméně kvalitně zpracované zařízení, optimalizovaný systém a především vstupenku do vyspělého ekosystému služeb a aplikací.

Někteří uživatelé ale iPhone nechtějí z důvodu malého displeje; pomineme-li některá omezení systému iOS. Prý je to jako kdybyste šli na představení České filharmonie, ale omylem cestou zabloudili na koncert některého z normalizačních umělců. Tedy nic moc.

Poté zde máme ještě Symbian. Pravda, na konkurenci v oblibě výrazně ztrácí, není tak „cool a trendy“, ale stále jde o jeden z nejpoužívanějších mobilních systému na světě. Mnohem hůře na tom je stará dobrá klasika Windows Mobile a jeho nástupce Windows Phone 7, na nějž si spotřebitelé těžko zvykají.

Okenatý systém si sice podmaňuje stále více zákazníků a taková Lumia 800 se dá potom s klidným srdcem označit za první skutečný Windows Phone telefon, ale o úspěchu se nedá hovořit. Microsoft má hodně velký problém v tom, že mu lidé po zkušenosti s Windows Mobile přestali věřit. Jak víme, ztracená důvěra se těžko získává zpět, ať už je systém sebekvalitnější.

Proč o tom všem ale píšeme. V dnešní anketě nás zajímá, jaký operační systém pro chytré telefony máte nejraději? Zda máte mobil s Androidem, iOS či Windows Phone? Nebo naopak nemáte žádný smartphone?

Nezapomeňte hlasovat na titulní straně magazínu v pravém sloupci. V diskuzi pod článkem pak rozveďte důvody, proč používáte zrovna tu či onu platformu.

Anketa: Jaký operační systém pro chytré telefony máte nejraději?
i Zdroj: PCTuning.cz

První přenosný telefon Nokie, Mobira Talkman

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama