apis-cor-3d-tiskarna-ktera-umi-behem-jednoho-dne-postavit-dum
Novinka Apis Cor: 3D tiskárna, která umí během jednoho dne postavit dům

Apis Cor: 3D tiskárna, která umí během jednoho dne postavit dům

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

14. 10. 2015 19:45 8

Apis Core, tak se jmenuje nová průmyslová 3D tiskárna, která je schopná za jeden den vytvořit, nebo chcete-li postavit hrubou stavbu domu. 

Reklama

Nejedná se o 3D tiskárnu, jak si ji asi většina z nás představí. Má totiž formu výsuvného ramena, které operuje z jediného místa a má takový záběr, že dokáže vytisknout dům o rozloze 192 metrů čtverečních. Pomocí špičky ramena je pak vytlačována hmota (nejspíše na bázi betonu), kterou tiskárna tvoří stěny s dutinami. 

Apis Cor: 3D tiskárna, která umí během jednoho dne postavit dům
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Silnou stránkou Apis Core jsou také její relativně kompaktní rozměry. Tiskárna je totiž ve složeném stavu pět metrů dlouhá, 1,5 metru široká a 1,5 metru vysoká. Její hmotnost přitom dosahuje přibližně 2,5 tuny. Přepravit ji tak lze na většině běžných nákladních aut. 

Ukázka přepravy a provozu tiskárny

Usazení a zapojení tiskárny by údajně nemělo trvat více než 30 minut a výrobcem uváděná spotřeba se pohybuje okolo 8 kW. Jedná se tedy o poměrně úsporné řešení vzhledem k tomu, že Apis Core je schopna budovu o rozloze 100 m2 postavit za jeden den.  

Ukázka tisku naživo

Za nápadem a vytvořením Apis Core stojí ruští inženýři v čele s Nikitou Chen-yun-tai. Pokud Vás tento projekt zaujal, bohužel Vás zklameme, jelikož neznáme cenu tiskárny. Pro její zjištění byste museli kontaktovat samotného výrobce, jelikož vývojáři v současné době teprve shání investory.  

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama